3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Пещера Духлата - най-дългата пещ...

Price comment  Цена:
адрес:
Боснек
имейл:
bfs@speleo-bg.com
телефон:
+35929878812

Духлата е най-дългата пещера в България – обща дължина над 18 км. Намира се в югозападната част на планината Витоша, до село Боснек, община Перник. Представлява сложна пещерна система на шест етажа с множество входове. Името на пещерата идва от звука, който издава вятърът при входа й.

В нея сега протичат 7 подземни реки, които са най-вероятно свързани с р. Струма. Те събират водите си и излизат в карстовия извор “Горната чешма”.

Духлата има 6 пещерни нива и много на брой невероятно красиви зали с варовикови образувания и езера, изпълнени с вторични карстови образувания и тесни, мъчителни за преодоляване проходи между тях. Пещерата е изключително богата на вторични образувания. Достъпът е възможен само с опитен водач и след подходящо обучение. Лабиринтният характер на пещерата я прави опасна за неподготвени туристи.

В пещерата живеят 22 вида животни, 6 от които – прилепи.

За да се предотврати разрушаването на редките и крехки образувания, входът на пещерата е затворен. Пещерата не е достъпна за туристи. В нея се влиза само с водач и специално оборудване след предварителна подготовка.

  • Пещери
Боснек - Забележителност Пещера Духлата - най-дългата пещера в България - Снимка 1 Боснек - Забележителност Пещера Духлата - най-дългата пещера в България - Снимка 2 Боснек - Забележителност Пещера Духлата - най-дългата пещера в България - Снимка 3