3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Врачешки манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Ботевград
имейл:
телефон:
0035972362425

Манастирът „Св. Четиридесет мъченици” е построен по инициатива на българския владетел цар Иван Асен II. По време на неговото управление (1218-1241 г.) границите на българската държава отново достигат до три морета. Решението на царя да бъде построена светата обител идва след славната му победа над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9 март 1230 г. Именно в този ден се чества празникът на Светите Четиридесет мъченици. Заедно с манастира в околността били положени основите и на още няколко църкви и манастири.

В наши дни Врачешката обител е действащ манастир на Българската православна църква, част от Софийската епархия. Той е обявен за паметник на културата и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Старата малка черква е построена през 1891 г. от Уста Вуно Марков. Тя е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна, с вътрешен и открит притвор, над който се издига камбанария, като старата малка черква е вградена в новата. В една от жилищните сгради пък на по-късен етап е построен параклис, посветен на Св. Климент Охридски. В близост до манастира, на брега на реката, се намира манастирското аязмо.

От историята на Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици” знаем още, че е опожаряван многократно, като през XVIII в. е сринат до основи при кърджалийско нападение. Тогава обителта потъва за десетилетия в забрава. До края на XIX в., когато манастирът е въстановен. Легенда разказва за появата на света Богодорица. Тя се явила на местен младеж, докато пасял стадото си под манастирската круша и му поръчала да възобнови обителта. След като били направени разкопки, са открити основите на манастирски храм, кости на убити монаси, части от дървен полилей, кадилница и неповредена икона на Богородица, датирана от 17в. До 1937 г. манастирът е мъжки, но от тогава насетне е девическо общежитие.

Врачешката обител се намира на 5 километра западно от село Врачеш и на 10 километра от Ботевград. Понастоящем по-голямата част от манастирските сгради са реставрирани. До манастира води приличен асфалтов път от град Ботевград, който преминава през село Врачеш. Във Врачешкия манастир не се предлагат храна и спане.

  • Манастири
Ботевград - Забележителност Врачешки манастир - Снимка 1 Ботевград - Забележителност Врачешки манастир - Снимка 2 Ботевград - Забележителност Врачешки манастир - Снимка 3 Ботевград - Забележителност Врачешки манастир - Снимка 4 Ботевград - Забележителност Врачешки манастир - Снимка 5