3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Село Ботево – параклис С...

Price comment  Цена:
адрес:
Ботево
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
0035952820690

Изходната точка на този пешеходен туристически маршрут е село Ботево (община Аксаково, област Варна). До селото се достига удобно от град Добрич, откъдето има редовен влаков транспорт.

Трасето започва от самата гара на Ботево, откъдето се следва отлично разпознаваема пътека, следваща железопътната линия в южна посока. На по-малко от половин километър се стига до прелез, откъдето маршрутът продължава на изток и излиза на шосе, където пресича Ботева река по мост. След нови сто метра се поема по отклонение, от което започва изкачване към местността Калето.

Пътят води в югоизочна посока и е добре разпознаваем, с маркировка в бяло-зелено-бяло. Освен това на местата, на които има кръстовища с други пътеки, са поставени табелки, които оказват посоката за „Света Марина“. Само километър след отклонението се стига до живописната чешма Белянката, която има хубава вода и където е подходящо да се направи кратка почивка.

Оттук започва плавно изкачване на изток, към платото, през хубава гора, докато не се достигне мястото, на което пътеката се свързва с тази за местността Каето, която също е маркирана. Продължава се на югоизток и след около два километра се излиза на панорамно място, от което се разкриват прекрасни гледки към долината на Суха река, село Ботево и малкия язовир, разположен в близост.

На около сто метра оттук се достига до далекопровод, откъдето маркировката се отделя в североизточна посока и минава по границата между гората и обработваемите площи. Следва завой на югоизток и маршрутът се движи все така няколко километра. Когато се достигне до долината на Светимаринска река, трасето започва да следва извивките и, движейки се на юг. Половин километър по-късно маршрутът ни извежда до вододайната зона в началото на реката, където на живописна поляна, заобиколена от големи дъбове, е изграден параклисът „Света Марина“.

Мястото наистина е красиво, закътано сред девствена природа, а наблизо е изградена масивна чешма с дванадесет чучура и кът за отдих, край които можете да отпочинете и да се насладите на тишината и спокойствието. На полянката има и малко вирче, в което плуват рибки и привлича вниманието, особено на най-малките туристи. Впрочем, маршрутът е много лек и подходящ както за малки деца, така и за хора с не особено добри физически способности. Цялата му продължителност е около два-три часа.

  • Маршрути
Ботево - Забележителност Маршрут Село Ботево – параклис Света Марина - Снимка 1 Ботево - Забележителност Маршрут Село Ботево – параклис Света Марина - Снимка 2 Ботево - Забележителност Маршрут Село Ботево – параклис Света Марина - Снимка 3