2 stars 2 stars

Музей
Брацигово - Исторически музей

Price comment  Цена:
1
адрес:
Брацигово, 1, пл. Костур
имейл:
meil.myzeibr@abv.bg
телефон:
+35935522178

Брацигово е малък град в Южна България, разположен на 45 км югозападно от Пловдив. Градският исторически музей на Брацигово води началото си от 1926 г., когато в местното училище е открита исторически сбирка. С годините тя се разраства и няколко пъти сменя местоположението си, докато през 1988 г. е открита сградата на музея, в която се помещава и днес.

Музеят проследява историята на региона и на неговите жители, като централно място в експозицията е отделено на подготовката и избухването на Априлското въстание от 1876 г. срещу османската власт.

Тук може да се види единственото оригинално черешово топче в България. Сред експонатите са оригинали пушки, ятагани и пищови, а също и знамето на въстаниците, ушито от учителката Ана Гиздова.

От 2009 г. на третия етаж на музея има картинна галерия, в която са показани творби на различни български художници.

Част от експозициите на музея е и къщата музей „Васил Петлешков”. Повече за живота и бита на местните хора посетителите могат да научат в етнографската експозиция, намираща се в Къневата къща. През 1981 г. в Поповата къща в града е открита експозицията „Брациговска архитектурно-строителна школа през Възраждането”. В експозицията са изложени макети на най-известните църкви, строени от брациговските майстори.

За посещение на къщата музей „Васил Петлешков”, Къневата къща и експозицията на брациговската архитектурна школа туристите трябва да се обърнат към Историческия музей в Брацигово.

Работно време: 09:00 до 18:00

Брацигово - Забележителност Брацигово - Исторически музей - Снимка 1 Брацигово - Забележителност Брацигово - Исторически музей - Снимка 2