3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Въча

Price comment  Цена:
адрес:
Брацигово
имейл:
телефон:

Язовир Въча е считан за един от най-красивите язовири на територията на южна България. Намира се в планина Родопи и е разположен по поречието на река Въча, на границата между три области – Пловдив, Смолян и Пазарджик. Част е от каскадата Доспат-Въча. Той е най-големият язовир по поречието на едноименната река, както и един от най-големите в България. Дължината му достига 18 километра като започва от почивна станция „Антонивановци” и свършва край село Михалково. Язовирът е първенец и по показател на най-висока язовирна стена в България – 144,5 метра. Водите му осигуряват част от питейната вода на град Пловдив, но служат и за напояване на Пловдивското поле. Предишното име на язовира е Антон Иванов или Антонивановци. На брега от страната Пазарджишка област е издигнат мемориал в чест на четата.

Язовирът е популярна туристическа дестинация със своите непристъпни и стръмни брегове. То е сборен пункт за любителите на риболова, които могат да уловят във водите на водоема голямо разнообразие риба: бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Разположението на язовира сред магичната природа на Родопа планина осигурява на почиващите и гостуващите туристи чист планински въздух, невероятни природни гледки, както и интересни маршрути за разходка. Ако желаете да почивате на територията на язовира може да го направите както по крайбрежието в създадените хотели, вили и почивни станции, така и в самия язовир – в плаваща къща. Язовир Въча е известен с множеството си понтони, което определено ще разнообрази обикновеното пребиваване в къща, хижа или хотел. Покрай язовира минава пътят Кричим-Девин. Добра гледка към местността на язовира се разкрива от връх Свети Илия.

  • Язовири
Брацигово - Забележителност Язовир Въча - Снимка 1 Брацигово - Забележителност Язовир Въча - Снимка 2 Брацигово - Забележителност Язовир Въча - Снимка 3 Брацигово - Забележителност Язовир Въча - Снимка 4 Брацигово - Забележителност Язовир Въча - Снимка 5 Брацигово - Забележителност Язовир Въча - Снимка 6