3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Билински манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Брезник
имейл:
телефон:

В наши дни Билинският манастир „Св. Архангел Михаил” представлява комплекс от черква и изоставени жилищни и стопански сгради. Светата обител действа периодично и е без монашеско братство. Манастирът е построен върху наклонен терасовиден терен, като манастирските сгради затварят един правилен четириъгълник.

Особен интерес в манастира предизвиква жилищната сграда, значително вкопана в земята. Причината за строежа й се крие в силния наклон на терена. Източната част представлява едноетажна сграда, а западната е с три етажа. На най-горния етаж се намират монашеските килии, другите два етажа са били ползвани като складови помещения.

Друга важна забележителност в манастира е едноименната църква, която, според историческите сведения, датира от края на XVII в. Храмът представлява едноапсидна, безкуполна сграда с притвор, слят с централната част и с един северен вход. В олтарното пространство могат да бъдат видeни композициите "Възнесение Христово", "Христос Убрус", "Богородица Ширая небес", "Благовещение" и фигурите на четирима литургисти от "Поклонение на жертвата". На свода са представени Христос от "Възнесението'", "Бог Саваот" и "Христос Вседържител" с фигурите на евангелистите и медалион е патрона на храма "Св. Архангел Михаил". Запазени са и два симетрично разположени фриза от по 14 допоясни полуфигури на пророци, а след тях по два реда - сцени от "Празниците" и "Страданията".

При археологически разкопки е установено, че Билинският манастир „Св. Архангел Михаил” е построен през XIV в. върху останките от съществувал преди това голям и укрепен манастир. Битува предание, според което, светата обител е основана от болярина Милутин, владетел на съседното село Ярославци. За строежа на манастира боляринът измолил разрешение лично от тогавашния византийски император.

Подобно на много манастири по българските земи, през XVII-XVIII в. Билинският също изиграва важна просветителска и религиозна дейност, като обогатява духовния и културния живот на живеещите в местността българи. В светата обител се е помещавало и килийно училище. След Освобождението обаче животът в манастира замира.

Днес Билинският манастир „Св. Архангел Михаил” е обявен за паметник на културата. Той е разположен в подножието на рида Црънча от Завалска планина, на километър от село Билинци, на 8 км от гр. Брезник и на 50 км от София. За да стигнете до него, използвайте отбивката вдясно по пътя от Брезник към Трън. В светата обител не се предлагат настаняване и храна.

  • Манастири
Брезник - Забележителност Билински манастир - Снимка 1 Брезник - Забележителност Билински манастир - Снимка 2 Брезник - Забележителност Билински манастир - Снимка 3 Брезник - Забележителност Билински манастир - Снимка 4