3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Църногорски манастир

Price comment  Цена:
адрес:
Брезник, село Гигинци
имейл:
chernogorsky.monastery@gmai...
телефон:
00359879010262

Църногорският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ се намира на около 18 км югозападно от град Брезник и на 5 км от село Гигинци, в полите на връх Китка в планината Черна гора (Църна гора). Наименованието на планината, според краеведите, се свързва с множеството монаси в местността – наречени на стария български език „черноризци”. В района на Черна гора са запазени четири манастира - Църногорският, Чепинският, Поцърненският и Радибошкият.

От оскъдните исторически сведения за възникването на Гигинския манастир или Черногорския манастир, както още е известна тази света обител, съдим, че първите манастирски постройки датират от XI—XII в. и са построени върху останки от античността. При проучвания са открити основи на монашеско крило и на защитна кръгла кула. Наличието на крепостно съоръжение в манастир не е нещо необичайно. Такива са открити също така в Рилския, Хилендарския и Зографския манастири.

По време на Втората българска държава Църногорският манастир се радва на щедростта на държавата. В Синодика на българската църква за Иван Асен ІІ се казва, че „създаде монастири и ги украси богато със злато, бисери и многоценни камъни и всички свети и божествени църкви надари с много дарове и обяви пълна свобода за тях, а всички духовници почете с голяма чест”. По време на Асеневата, Тертеровата и Шишмановата династии манастирът получава огромни права – пълен имунитет - административен, финансов и съдебен. Обителта се сдобила с богато стопанство и множество големи и доходоносни имоти, дарени от щедрите царе и боляри.

Интересен момент от историята на Църногорския манастир е времето, в което в Брезнишко пребивава лютият кърджалия Кара Фейзи. Действието се развива в началото на XIX в. С разбойничествата си Фейзи толкова досадил на султана, че последният му позволил да си избере която и да е околия, която да управлява самостоятелно. Кърджалията от стар спахийски род и майка българка избрал Брезник. От този момент цялото население в местността пропищяло от злодействата му. Фейзи грабил и разорявал наред, събарял църкви и манастири и налагал на населението глоби при неподчинение. Но съвсем скоро Божието наказание се стоварило върху любимата му дъщеря. Тя се разболяла – краката й започнали да съхнат. Ненамирайки изцерени отникъде, една нощ на Кара Фейзи му се присънил Архангел Михаил. Той му казал, че кърджалията е наказан заради злодействата му. Осъзнал грешката си и от любов към дъщеря си, Фейзи поправил сторените зли и възстановил християнските храмове. Така бил възобновен и Църногорският манастир, а дъщерята на кърджалията се излекувала.

  • Манастири
Брезник - Забележителност Църногорски манастир - Снимка 1 Брезник - Забележителност Църногорски манастир - Снимка 2 Брезник - Забележителност Църногорски манастир - Снимка 3 Брезник - Забележителност Църногорски манастир - Снимка 4 Брезник - Забележителност Църногорски манастир - Снимка 5