3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Пещера Съева дупка

Price comment  Цена:
2
адрес:
Брестница
имейл:
телефон:
+359897887651

Съева дупка е образувана преди милиони години. Намира се близо до Ябланица и по-точно на 3км от село Брестница. Заедно с Ягодинската пещера е считана за една от най-красивите пещери по българските земи и е една от деветте благоустроени пещери в България. Дължината и е 210 метра и е разделена на 5 зали и няколко галерии. Залите са кръстени на някои от най-забележителните образувания в тях. Първата зала след входа е Купена, наречена така заради сталагмит с височина 3.5 метра и с формата на купа сено. Втората зала е Срутището – тя е най-голямата, образувала се е при земетресение и е обсипана с каменни блокове. В нея можете да видите Дебелата Берта, Главата на Баба Яга и много други природни скулптури. Сталактитите издават различни звуци при почукване. Следващите зали са Хармана, Белия замък и Космоса. Съева дупка е изключително красива – тук се срещат всички видове пещерни образувания – сталактити, сталагмити, синтрови езера, драперии и др. Със своите стени и таван, покрити с каменна украса, пещерата създава усещането, че човек се намира в катедрала.

В зала Хармана има много добра акустика – тук се провеждат концерти. В нея са пели много хорове и известни изпълнители. Тук са снимани и няколко филма.

Пещерата е напълно осветена, но се облечете добре – температурата е между 7º и 12º. За да снимате с фотоапарат трябва да заплатите 2 лв, за с камера – 5лв. Таксата за вход е 2 лв до 16 години, а над 16г – 4лв.

В непосредствена близост до Съева дупка за търсачите на силни усещания са изградени Via Ferrata и въжена градина Ледницата. „Виа ферата Ледницата” е единствената по рода си в България и представлява комплекс от съоръжения, които са подходящи както за начинаещи, така и за по-опитни туристи. Вълнуващото екстремно преживяване е гарантирано, разбира се, в рамките на безопасното. Екипировката за 1 час ще Ви струва 15 лв. За децата, а и не само за тях, е изградена и въжена градина – препятствия с различна трудност са разположени високо сред дърветата, като преминаването им изисква сила, ловкост и кураж. Преживяването е изключително забавно.

  • Пещери

Работно време: 09:00 до 17:00

Брестница - Забележителност Пещера Съева дупка - Снимка 1 Брестница - Забележителност Пещера Съева дупка - Снимка 2 Брестница - Забележителност Пещера Съева дупка - Снимка 3