3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Път на ясния месец

Price comment  Цена:
адрес:
Бръшлян
имейл:
телефон:

Туристическият маршрут, носещ загадъчното име „Пътят на ясния месец” представлява зелен коридор, създаден с основната цел да запознава любителите на природата с впечатляващите красоти, както и със забележителната флора и фауна на една от най-загадъчните български планини – Странджа. Името на трасето е заимствано от химна на Странджа – „Ясен месец веч изгрява”, написан като въстанически марш от воеводата и член на ВМОРО Яни Попов. Песента е символ на освободителните борби в този край по време на Илинденско-Преображенското въстание (1903 година)

Трасето свързва селата Бръшлян и Стоилово (община Малко Търново, област Бургас). Дължината на прехода е сравнително голяма – приблизително 11 километра, но въпреки това той е подходящ и за не особено опитни или добре подготвени физически туристи, тъй като по-голямата част от него има ниско ниво на трудност. По цялото му протежение отсъстват сериозни изкачвания или опасни места.

Изходната точка на маршрута е село Бръшлян, разположено на 14 километра от общинския център Малко Търново. То е закътано в китна котловина и е обявено за архитектурен резерват, защото на територията му са съхранени забележителни паметници на традиционното за странджанското възрожденско строителство сгради. Тук можете да разгледате двестагодишни къщи, църквата „Свети Димитър” от XVIII век, реставрираното килийно училище, селскостопанския музей на открито и етнографската сбирка.

Трасето започва с 20-минутно, типично за Странджа, полегато и не особено трудно изкачване, в края на което се достига до първото място, което можете да използвате за почивка. То е разположено край паметна плоча, която отбелязва мястото, на което Лазар Маджаров произнася реч преди конгреса в местността Петрова нива, където обявява включването в Илинденско-Преображенското въстание. В местността е изграден и параклис, наречен „Свети Панталеймон”, издигнат до извор, за чиято вода се вярва, че е лековита.

Оттук до Стоилово, друго типично възрожденско странджанско село, запазило традиционния си дух и архитектура, се стига по хубав и лесно разпознаваем черен път, пресичащ красиви букови и дъбови гори. Преходът не е особено труден. Общата му продължителност е около 3-4 часа. Най-подходящи сезони за предприемане на начинанието са пролетта, лятото и есента, макар че трасето е напълно преодолимо и в зимни условия, стига туристите да се подготвят за предизвикателството и да имат необходимите опит и подготовка.

  • Маршрути
Бръшлян - Забележителност Маршрут Път на ясния месец - Снимка 1 Бръшлян - Забележителност Маршрут Път на ясния месец - Снимка 2 Бръшлян - Забележителност Маршрут Път на ясния месец - Снимка 3 Бръшлян - Забележителност Маршрут Път на ясния месец - Снимка 4