3 stars 3 stars 3 stars

Историческа Забележителност
Мегалит Бузовград (Вратата на Бо...

Price comment  Цена:
адрес:
Бузовград
имейл:
tic@starazagora.bg
телефон:
+35942627098

Тракийските култови обекти са обвити в тайнственост за съвременния човек. Мегалитът от казанлъшкото село Бузовград крие някаква магнетичност. Това подтиква стотици хора да се изкачват до него, не само в деня на лятното слънцестоене - 21 юни. Според вярванията на траките, изгревът на слънцето символизира раждане и съзидание, а залезът - смъртта и света на мъртвите.

Предполага се, че мегалитът е и древна обсерватория, защото е изграден така, че слънцето попада в скалния му „прозорец” веднъж годишно. Той вероятно е използван при култови ритуали и погребения на тракийски аристократи и жреци.

Според предположения на археолозите в околността трябва да съществува древен некропол, но досега той не е открит. Основното предназначение на съоръжението е било за измерване на сезоните и астрономически наблюдения.

Мястото наистина е мистериозно, а пътуването до него е вълнуващо. Бузовград е село, на 5 км. от Казанлък, до което има редовен обществен транспорт. Като слезете на центъра веднага ще видите огромно табло със снимка на мегалита и карта на другите исторически забележителности с точни указания как да стигнете до тях. От покрайнините на с.Бузовград до мегалита се стига пеша по добре обозначена пътека. Тя има няколко стръмни участъка, които минават през рядка гора. После пътеката става равна и тя по спирала заобикаля хълма, като стига до билото му. До мегалита се стига за 30 – 40 мин. спокоен ход. Ще изтръпнете от мисълта, че преди хилядолетия, посветени в мистерии жреци са били на същото място, където сте сега.

В околността на мегалита се намират скалите наречени „Бащин камък” или „Мъжки камък” както и крепостта „Бузовград”.

Бузовград - Забележителност Мегалит Бузовград (Вратата на Богинята) - Снимка 1 Бузовград - Забележителност Мегалит Бузовград (Вратата на Богинята) - Снимка 2 Бузовград - Забележителност Мегалит Бузовград (Вратата на Богинята) - Снимка 3