3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Буново - връх Етрополска...

Price comment  Цена:
адрес:
Буново
имейл:
телефон:

Изходната точка на маршрута е село Буново (община Мирково, област София), до което можете да стигнете с влак от столицата и най-големите градове в Южна България. Оттук се тръгва по отлично маркиран черен път, който се движи срещу течението на Буновска река. Важно е да се отбележи, че отляво на пътя към планината се изкачва успоредна на него пътека, вървенето по която е за предпочитане, ако искате да се насладите на преживяването възможно най-пълноценно.

Изкачването е сравнително полегато в началото, но после наклонът постепенно се увеличава, особено след водослива на реките Буновска и Бучкатска. Целият преход от село Буново до „Чавдар” отнема около 3 часа с нормално темпо. Хижата е разположена в местността Вихрушки поляни, западно от крайната точка на маршрута връх Етрополска Баба (1787 метра надморска височина). Тя е двуетажна сграда и има капацитет от 45 места. Баните и тоалетните са вътрешни, а сградата е водоснабдена, електрифицирана и отоплена с локално парно. Разполага с туристическа кухня и столова.

Изкачването на самия връх става по добре маркирана и разпознаваема пътека, която набира височина и достига главното старопланинско било. Връх Етрополска Баба е вторият по височина в Етрополския дял на Балкана. По северните му склонове растат хубави букови гори. От него се откриват красиви гледки във всички посоки – на запад и изток се вижда сякаш безкрайната поредица от старопланински върхове. Ако погледнем на юг при хубаво време можем да видим меките очертания на Средна гора, Родопите и могъщите северни склонове на Рила на югозапад. На север, в ниското, е сгушен град Етрополе, а зад него се издига Предбалкана.

В зависимост от предпочитанията ви можете отново да се спуснете по пътеката, която води до хижа „Чавдар” и оттам до Буново или да изберете северния маршрут, добре маркиран и извеждащ в град Етрополе. Трасето няма много висока степен на трудност, но все пак изисква определена физическа кондиция и опит в планината. Ако решите да го преминавате през студените месеци на годината, е добре да се информирате за метеорологичната обстановка от надежден източник и да сте отлично екипирани.

  • Маршрути
  • Върхове
Буново - Забележителност Маршрут Буново - връх Етрополска Баба - Снимка 1 Буново - Забележителност Маршрут Буново - връх Етрополска Баба - Снимка 2 Буново - Забележителност Маршрут Буново - връх Етрополска Баба - Снимка 3 Буново - Забележителност Маршрут Буново - връх Етрополска Баба - Снимка 4