3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Буново - Чучурски дол - ...

Price comment  Цена:
адрес:
Буново
имейл:
телефон:

Традиционният маршрут от село Буново за връх Етрополска Баба (1787 метра надморска височина) се изкачва срещу течението на Буновска река и достига до хижа „Чавдар”, откъдето следва маркираната пътека за върха. Описаното тук трасе е създадено с цел да спести разстояние и да предложи по-нетрадиционен подход към Етрополска Баба.

Маршрутът е типичен пример за това как се променят нагласите на хората, дори в такова консервативно направление, каквото е планинският туризъм. Преди години този преход се радва на сериозен интерес от страна на любителите на природата, а в момента е почти забравен за сметка на далеч по-удобния и добре маркиран път покрай речното корито.

От село Буново се тръгва към вилната зона, и след като тя бъде подмината, се поема по Чучулски дол, който набира височина по южните склонове на Стара планина и се изкачва до местността Калугера. Преходът е сравнително лесен, защото минава ниско и плавно, но все пак изисква добра физическа подготовка.

В Калугера трасето се съединява с подбилния път, който подсича връх Койловица. През цялото време на прехода маршрутът разкрива пред очите ни прекрасни панорамни гледки. Разбира се, няма как да се очаква по това направление да има каквато и да било маркировка. Успокояващото е, че по почти цялото си протежение пътеките са добре разпознаваеми. Все пак трябва да се има предвид, че на определени места трасето почти се губи и опасността да се залутате е съвсем реална.

След като се изкачим до подбилната пътека, я следваме през гористи местности и открити поляни. Тя постепенно се изкачва на билото и достига до мемориала на руските воини, които през зимата 1877 година под ръководството на генерал Дендевил правят неуспешен опит да пресекат Стара планина и при разразилата се буря дават около 800 жертви. Оттук до връх Етрополска баба се стига по широката и добре очертана билна пътека, която е част от Маршрут Е-3 (Ком - Емине).

Преходът не трябва да бъде подценяван, защото липсата на маркировка в началната му част определено изисква подобаващо внимание. За сметка на това обаче, ако подходите към приключението достатъчно отговорно, ще можете да се насладите на красотата на Балкана в една отдалечена от популярните туристически дестинации, но изключително красива негова част.

  • Маршрути
  • Върхове
Буново - Забележителност Маршрут Буново - Чучурски дол - връх Етрополска баба - Снимка 1 Буново - Забележителност Маршрут Буново - Чучурски дол - връх Етрополска баба - Снимка 2 Буново - Забележителност Маршрут Буново - Чучурски дол - връх Етрополска баба - Снимка 3 Буново - Забележителност Маршрут Буново - Чучурски дол - връх Етрополска баба - Снимка 4