3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Бургаско езеро - Вая

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас
имейл:
mariana.valcheva@bspb.org
телефон:
00359879534016

Бургаското езеро, наричано още Вая, е най-голямото естествено езеро в България. Представлява плитък лиман, разположен западно от Бургас на брега на Черно море. Достига дължина от 9,6 км., а ширината му варира от 2,5 до 5,0 км. Езерото е част от трите най-важни комплекси от влажни зони за водолюбиви птици по нашето Черноморие. Освен това над него преминава един от най-големите въздушни пътища на мигриращи птици от цяла Европа – Виа Понтика. Езерото е дом на около 260 вида гнездящи птици, а 61 вида от тях са вписани в Червената книга на България.

Западната част от езерото е защитена и могат да се видят колонии от няколко вида чапли – бели, гривести, малки и нощни. От зимуващите видове у нас пък любителите могат да се натъкнат на къдроглав пеликан, малък корморан, кафявоглава и тръноопашата потапница и други. Освен за гнездене и зимуване, Вая е и място за почивка на множество мигриращи птици, което е причината да бъде обявено за едно от важните орнитоложки места в Европа.

През последните години все повече и повече се развива познавателният и еко туризъм край езерото. Разходки с лодки край ятата от птици ще ви оставят незабравими спомени. През 2014 година се очаква да бъде формиран и пункт за каяци, което ще превърне опознаването на езерото в нещо много по-вълнуващо.

Освен това непосредствената близост на езерото до един от най-големите градове в България предоставя възможности и за посещението на много други различни културни и природни забележителности.

  • Езера
Бургас - Забележителност Бургаско езеро - Вая - Снимка 1 Бургас - Забележителност Бургаско езеро - Вая - Снимка 2 Бургас - Забележителност Бургаско езеро - Вая - Снимка 3