3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Драматичен театър Адриана Будевска

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас, 36 А, ул. Цар Асен I
имейл:
burgteatre@abv.bg
телефон:
0035956842266

През 1914 г. се стига до общинско решение от в Бургас да се създаде субсидиран постоянно действащ театър. Но едва през есента на 1918г. е сформирана актьорска трупа, която започва репетиции на няколко пиеси, първа от които - на 1 февруари 1919г. е показана "Сватбата на Кречински" от Сухово-Кобилин. Създатели на театъра са: Антон Попов, Трайко Антонов, Любомир Кереков, Атанас Христов и др.

1920 г. Българската комунистическа партия в Бургас преименува театъра в „Бургаски окръжен комунистически театър", който просъществува до август 1921 г., когато театърът е преименуван в Земеделски окръжен театър. През 1927 г. се поставя началото на подкрепян от Съюза на българските артисти Бургаски окръжен театър. Събитие с голямо значение е удостояването на Бургаския народен театър с името на народната артистка Адриана Будевска по случай нейната 75-годишнина.

От създаването му до днес Бургаския драматичен театър винаги е заемал едно от най-първите места. Бургаският театър е съорганизатор на Международния театрален фестивал "На брега", който се провежда всяка година през месец септември.

През 2011 се извършва ремонт на театъра е ремонтиран, подменени са електрическата и ВиК инсталации, поставено е ново отопление. Театъра разполага с две зали, главна с 298 места и камерна зала „Апостол Карамитев” с до 105 места. Днес Драматичен театър „Адриана Будевска" е един от водещите извънстолични театри. Спектаклите се играят при пълни салони, а бургаската публика е призната от всички гостуващи трупи за една от най-интелигентните и ценящи театралното изкуство.

  • Театър

Работно време: 10:00 до 18:00

Бургас - Забележителност Драматичен театър Адриана Будевска - Снимка 1 Бургас - Забележителност Драматичен театър Адриана Будевска - Снимка 2