3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Катедрален храм Св. Св. ...

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас, пл. Св. Св. Кирил и...
имейл:
телефон:
0035956825772

Този маршрут цели да запознае туристите с част от културните забележителности на Бургас - втория по големина български черноморски град и една от основните туристически дестинации в страната ни. Изходната точка на маршрута е катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий”, който се намира на едноименния площад в центъра на града. Построена е в периода 1897-1907 година на мястото на малка дървена църква, която е била единственият храм в Бургас преди Освобождението. “Св. Св. Кирил и Методий” е внушителна трикорабна базилика с кръстовидна форма. Катедралата е изографисана от художниците Гюдженов и Кожухаров, работили и по софийския храм-паметник “Свети Александър Невски”. Главният вход е украсен с красива стъклопис, изобразяваща Кирил и Методий.

Втората спирка по маршрута ни е Етнографският музей, който се намира в непосредствена близост до катедралния храм (улица ”Славянска“ 69). Експозициите му са подредени в строената през 1873 година Бракалова къща. На първия етаж е представен интериора, типичен за къщите на заможните домове през XIX век.

На втория етаж са показани традиционни костюми на всички етнографски групи, живели в Бургаско или заселили се тук след Балканските войни - рупци, тронки, планинци, загорци, алиани и преселници от днешните територии на Гърция и Турция. Внушителната колекция представя също ритуални костюми, използвани при традиционни обичаи - нестинарство, Еньова буля, лазаруване, каракачанска сватба... Всяко лято в Етнографския музей се провежда школа за народни занаяти и съвременни приложни изкуства.

Следващата ни цел е Природонаучния музей, до който се стига по булевард “Лермонтов”. Музеят се намира на улица “Константин Фотинов” 30 и представя богатата флора и фауна на Странджа. Тук се помещава и главната събирателна галерия на Виа Понтика по южното Черноморие. Обърнато е специално внимание на грижите за опазване на околната среда.

Продължаваме по “Константин Фотинов” и на първото кръстовище завиваме по “Алеко Богориди”. На номер 21 се намира Археологическият музей, помещаващ се в сградата на Девическата гимназия, строена през 1894 година. Експозицията съдържа артефакти от праисторическата епоха, Древна Тракия, гръцката колонизация, Римската империя и Средновековието.

Последната спирка по маршрута е Художествената галерия “Петко Задгорски”. До нея се стига като се спуснем по улица “Антим I” до “Митрополит Симеон”. Галерията се намира на номер 24 и се помещава в бившата еврейска синагога. Основана е през 1947 година и на своите три етажа представя повече от 2800 творби на стотици художници, сред които Владимир Димитров - Майстора, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Светлин Русев.

  • Маршрути
  • Църкви
Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий - Художествена галерия - Снимка 1 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий - Художествена галерия - Снимка 2 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий - Художествена галерия - Снимка 3 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий - Художествена галерия - Снимка 4 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий - Художествена галерия - Снимка 5