3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Катедрален храм - Фестив...

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас, пл. Св. Св. Кирил и...
имейл:
телефон:
0035956825772

Изходната точка на този градски маршрут е в центъра на Бургас, на площад “Св. Св. Кирил и Методий”, където е разположен едноименният катедрален храм. Той е строен в периода 1897 - 1907 година, на мястото на дървена църква, която е била единствената в Бургас преди Освобождението. Представлява трикорабна базилика с кръстовидна форма, чийто нартекс е по-висок от главния й купол. На входа, който е на запад, има красива стъклопис, представяща двамата свети братя. Катедралният храм е изографисан от Кожухаров и Гюдженов, популярни с работата си по храм-паметника “Александър Невски”.

Разстоянието оттук до следващата спирка по маршрута ни е двадесетина метра. Етнографският музей се намира на улица “Славянска” 69 и се помещава в Бракаловата къща, строена през 1873 година. На първия етаж е устроена експозиция, представяща типичния за XIX век интериор на заможните бургаски къщи. Отделено е и място за експонати, запознаващи посетителите с дамската мода от същия период.

Вторият етаж помещава експозиция на традиционни костюми от етнографските групи, живели в региона или заселили се тук след войните от началото на ХХ век - рупци, тронки, загорци, планинци, преселници от териториите на днешните Турция и Гърция. Най-любопитната част от колекцията е тази, представяща празнични и ритуални костюми, използвани по време на традиционни обичаи - нестинарство, лазаруване, Еньова буля, каракачанска сватба, лазаруване... Всяко лято в Етнографския музей се организира школа за занаяти и приложни изкуства.

Оттук продължаваме по улица “Славянска”, отклоняваме се вдясно по “Антим I” и скоро стигаме до Археологическия музей (“Алеко Богориди” 21). Той е разположен в строената през 1894 година сграда на бившата Девическа гимназия. Експозицията включва артефакти от праисторическия период, Древна Тракия, елинската колонизация, Рим и Средновековието. В музея са представени предмети от различни материали и с разнообразно предназначение.

Поредната ни дестинация е Художествената галерия “Петко Загорски”, която се намира на улица “Митрополит Симеон” 24, на няколко десетки метра от Археологическия музей. Фондовете й съхраняват над 2800 творби на стотици автори, сред които Владимир Димитров - Майстора, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов и Светлин Русев.

Последната дестинация по настоящия маршрут е Фестивала на пясъчните скулптури. За да се стигне до него трябва да си направите разходка през централната част на Бургас и Морската градина. Първоначално се тръгва на изток по улица “Софроний”, след което се върви на север по улица “Демокрация”, а после и по “Димитър Димов”. Фестивалната площ е 5 декара и се намира в парк “Езеро”, на брега на Южното Атанасовско езеро. Събитието се провежда от 2008 година и събира хиляди почитатели и творци от цял свят. Фестивалната площ привлича много внимание с чудатите си замъци, приказни герои, животни, растения и впечатляващи рожби на авторската фантазия.

  • Маршрути
  • Църкви
Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм - Фестивал на пясъчните скулптури - Снимка 1 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм - Фестивал на пясъчните скулптури - Снимка 2 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм - Фестивал на пясъчните скулптури - Снимка 3 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм - Фестивал на пясъчните скулптури - Снимка 4 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм - Фестивал на пясъчните скулптури - Снимка 5 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм - Фестивал на пясъчните скулптури - Снимка 6 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм - Фестивал на пясъчните скулптури - Снимка 7 Бургас - Забележителност Маршрут Катедрален храм - Фестивал на пясъчните скулптури - Снимка 8