3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Манастир Света Богородиц...

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас
имейл:
телефон:
0035956825772

Изходната точка на този градски маршрут, който с пълно право може да бъде описан и като поклонически, е манастирът “Света Богородица”, намиращ се в индустриалната част на Бургас. Известен още като Горноезеровски манастир, той е разположен между кварталите “Горно Езерово” и “Меден рудник”. До него много лесно може да се стигне по улица “Индустриална”.

Според преданието светата обител е създадена през XII век, по време на византийската власт по българските земи. Построена е близо до тракийско светилище, разположено на брега на лековити извори. През късното Средновековие тук била издигната страноприемница, приютяваща хората, пристигнали да се лекуват. В сегашния си вид Горноезеровският манастир датира от 1982 година и се състои от две църкви, четиридесет параклиса и жилищни сгради.

От светата обител се върви на изток по улица “Индустриална”, после по “Иван Вазов” и се завива на север по “Цар Петър” за да се стигне до римокатолическата църква “Дева Мария Богородица”. Тя е основана през 1859 година, като първият свещеник в Бургас бил отец Фиоренцо от Торжиано. Първоначално католиците в морското селище били около 40 човека, предимно италиански търговци. След Балканските войни енорията значително се увеличава с католици, които се преселили от Беломорска и Одринска Тракия. През 1934 година старият храм е съборен и на негово място е изграден нов. Църквата е осветена през 1937 година.

Третата дестинация по маршрута ни, арменската църква “Сурп Хач” (“Свети Кръст”), се намира на изток и до нея се стига по улица “Генерал Майор Лермонтов”. Светата обител е построена през 1853 година и се развива през годините, тъй като Бургас приютява една от най-големите арменски общности в България. Представлява еднокорабна, еднопространствена сграда и носи всички белези на арменската църковна архитектура. Сградата е преустройвана неколкократно, впоследствие е пристроена и камбанария, а фасадата е облицована с плочи. Църквата е обявена за паметник на културата и е една от най-старите оцелели до днес култови сгради в Бургас.

Само на няколко метра (улица ”Лермонтов“ 5) се намира и храмът “Успение на Пресвета Богородица” (известна и като ”гръцката църква“). Тя е най-старият действащ храм в Бургас и е паметник на културата. Първоначално е построен през XVII век, но е разрушен през Руско-турската война от 1828-1829 година. Църквата е трикорабна базилика с мраморен иконостас и е забележителна с архитектурата си и ролята, която играе в миналото като сборно място на гръцките и български православни християни.

  • Маршрути
  • Манастири
  • Църкви
Бургас - Забележителност Маршрут Манастир Света Богородица - църква Света Богородица - Снимка 1 Бургас - Забележителност Маршрут Манастир Света Богородица - църква Света Богородица - Снимка 2 Бургас - Забележителност Маршрут Манастир Света Богородица - църква Света Богородица - Снимка 3 Бургас - Забележителност Маршрут Манастир Света Богородица - църква Света Богородица - Снимка 4 Бургас - Забележителност Маршрут Манастир Света Богородица - църква Света Богородица - Снимка 5