3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Площад Кирил и Методий -...

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас, пл. Св. Св. Кирил и...
имейл:
телефон:
0035956825772

Изходната точка на този градски маршрут е площад “Св. св. Кирил и Методий” в центъра на Бургас. Тук е разположен едноименният катедрален храм, строен в края на XIX и началото на ХХ век. Той представлява трикорабна базилика, чийто вход е украсен с изящна стъклопис, изобразяваща светите братя, а изографисването е дело на художниците Гюдженов и Кожухаров, работили и по столичния храм-паметник “Св. Александър Невски”.

Следващата ни цел е Етнографският музей. Той е разположен в непосредствена близост до катедралата (улица ”Славянска“ 69) и се помещава в Бракаловата къща, строена през 1873 година. На първия етаж е уредена експозиция на интериора и дамската мода в региона от XIX век. На втория пък са изложени традиционни костюми на всички етнографски групи, живели тук или заселили се в Бургаско след Балканските войни. Показани са и празнични костюми, използвани по време на различни обичаи.

За да стигнем до поредната цел по трасето, Туристическия информационен център, трябва да се върнем през площад “Св. св. Кирил и Методий” и да тръгнем на югозапад по улица “Васил Априлов”. Той се намира до подлеза на кръстовището с улица “Христо Ботев”. Тук можете да получите разнообразна информация за всички събития, забележителности и дестинации на територията и в околностите на морския град.

На няколко десетки метра в югозападна посока (улица ”Климент Охридски“ 2) се намира Бургаската опера. Тя е наследник на Бургаската филхармония и в различни периоди е давала поле за изява на едни от най-бележитите български и световни композитори. Оперната част на дружеството е създадена през 1955 година и през десетилетията се утвърждава като авторитетна сцена, на която се играят едни от най-великите оперни заглавия.

Тръгваме на изток по улица “Апостол Карамитев”, след това се завива на юг по “Александровска” и отново на изток по “Княз Александър Батемберг”, за да се озовем на пристанище Бургас - Изток. То разполага с 14 кейови места с обща дължина близо два километра и предлага любопитни гледки за туристите, които се интересуват от морска логистика и плавателни съдове.

Оттук продължаваме на север по улица “Константин Фотинов” и завиваме на изток по булевард “Богориди” - първото ларго на град Бургас. След като я разгледаме (включително статуята ”Грамофон“), посещаваме Регионалния исторически музей (“Лермонтов” 31). Той е най-големият в Югоизточна България и е създаден през 1912 година. Експозицията му представя живота в региона през Възраждането и след Освобождението. Това е и последната спирка по маршрута, преди да се отправим на изток към Морската градина.

  • Маршрути
Бургас - Забележителност Маршрут Площад Кирил и Методий - Морска градина Бургас - Снимка 1 Бургас - Забележителност Маршрут Площад Кирил и Методий - Морска градина Бургас - Снимка 2 Бургас - Забележителност Маршрут Площад Кирил и Методий - Морска градина Бургас - Снимка 3 Бургас - Забележителност Маршрут Площад Кирил и Методий - Морска градина Бургас - Снимка 4 Бургас - Забележителност Маршрут Площад Кирил и Методий - Морска градина Бургас - Снимка 5