3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Маршрут Часовника - Пантеона

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас
имейл:
телефон:
0035956825772

Изходната точка на този типично градски маршрут е една от най-емблематичните сгради на Бургас - тази на Часовника. Тя се намира непосредствено до Общината, в градинката между улиците “Александровска”, “Възраждане” и “Георги Кирков”. Часовникът бил закупен и подарен на града от инженер Георги Марков, по време на пътуванията му в Швейцария. Дълго време местните власти не успявали да изберат място, на което да го поставят, но в крайна сметка решили, че той трябва да заема централно положение между основните улици и сгради в Бургас. В момента той е един от символите на града и се радва на славата на едно от най-предпочитаните места за срещи на влюбените двойки.

За следващата спирка по маршрута ни се тръгва на изток, след което се завива по улица “Лермонтов” на север. Регионалният исторически музей в крайморския град се намира на номер 31. Той е най-големият в Югоизточна България и е създаден през 1912 година. През 1946 година е обявен за Народен, а през 1953-а - за Окръжен музей. От 2000 година е част от Регионален исторически музей - Бургас.

Помещава се в красива реставрирана сграда, строена в началото на ХХ век. Експозицията представя общественото, икономическото и културното развитие на региона през Възраждането и след Освобождението. На приземния етаж е изградена крипта, съхраняваща икони на майстори от Тревненската школа, църковна утвар и старопечатни книги от Възраждането. На втория етаж историята на Бургас е представена във фотогалерии, документи и художествени произведения, като най-ранните гравюри датират от 1829 година. Третия етаж помещава експозиция на европейските изящни и приложни изкуства - рисуване на стъкло, порцелан, бронзови пластики.

От Историческия музей се продължава на изток по улица “Богориди”, която представлява най-старото ларго на морския град. Голяма атракция тук е скулптурната композиция “Грамофонът”, която е дело на местния художник Руси Стоянов. Улица “Богориди” е обявена за архитектурен паметник на на културата.

Оттук още на изток се продължава за Морската градина. Площта на парка е 600 декара, а на територията му растат десетки видове декоративни дървета и храсти. Сред растителността са разположени скулптури и бюстове на десетки хора на изкуството, свързани с морския град (Алея на паметниците). В Морската градина се намират още редица забележителности, сред които Морското казино, Бургаския мост, Летния театър и Пантеона на загиналите във войните, който е и последната забележителност по маршрута ни. Той е разположен в централните части на парка и представлява паметник-костница, в който се съхраняват останките на загиналите във войните бургазлии.

  • Маршрути
Бургас - Забележителност Маршрут Часовника - Пантеона - Снимка 1 Бургас - Забележителност Маршрут Часовника - Пантеона - Снимка 2 Бургас - Забележителност Маршрут Часовника - Пантеона - Снимка 3 Бургас - Забележителност Маршрут Часовника - Пантеона - Снимка 4 Бургас - Забележителност Маршрут Часовника - Пантеона - Снимка 5 Бургас - Забележителност Маршрут Часовника - Пантеона - Снимка 6