3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Парк Росенец

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас
имейл:
tic_burgas@burgas.bg
телефон:
0035956825772

Парк Росенец, се намира на 15-тина километра от центъра на Бургас в южна посока. Старото име на местността било Отманлий /Росен баир/– един от крайните северни ридове на Странджа планина. Вилна зона, разположена по поречието на рекичката Отманли, откъдето е и името. Той бил обособен и създаден за почивка на бургазлии. Росен баир е изграден от горнокредни андезити и андезитни туфи. Образувал се е в началото на терциера от силни тектонски движения. В благуново – церовите гори на Росен баир се срещали пъдпъдъци, яребици и чакали. В горите от дъб, бор, цер и други дървесни видове на парк “Росенец” се разхождали елени, сърни, фазани. Площта на парка е около 55 хектара и е заета от гора, около която обикаля асфалтов път. Има няколко удобни места за плаж и пикник. През гората минават пътеки, по които човек може да обходи целия парк. Обществения транспорт, който можете да използвате за да стигнете до парка има спирка пред Хижа Странджа. Тя се намира на пътя Бургас-Созопол на разклона за село Росен.

Паркът съчетава в себе си красотата и тишината на гората и екзотиката на морето. Това съчетание на море и планина го прави привлекателно място за кратки излети и разходки, почивка или просто добре изкаран ден на плажа. На територията на парка са изградени множество туристически станции, хижи и хотели, където можете да изкарате страхотна почивка на съвсем нормални цени. Разходката из прекрасната, спокойна и прохладна гора ще ви достави огромно удоволствие, а гледките, които ще се разкрият пред погледа ви, ще спрат дъха ви. Не само гората е приказна. В близост до парка се намират известни забележителности. Само на четири километра е о-в "Болшевик", сега "Анастасия", който скоро ще бъде преобразен с нов облик и всички желаещи ще могат да стигнат до острова със специално туристическо корабче. В непосредствена близост е и рибаркото селище на Бургас. Там атмосферата е доста непретенциозна, но и изключително романтична. Често в морето се виждат стари и малки рибарски лодки. Отманли притежава и два плажа, които са все още девствени и чисти. Плажните ивици са малки, но много красиви и ненаселени от жадни за слънце туристи. Парк Росенец е едно от любимите места за пикник сред природата. Можете да похапнете с приятели където ви хареса, но няма нещо по-хубаво и романтично от пикник на плажа. Ако не ви се носи храна, тук се намира едно от най-добрите и любими заведения на бургазлии, предлагащо всякакви морски деликатеси. Малкият далян на рибарското селище в местността Отманли ще ви върне в миналото - позабравен аромат на прясно пържена риба непретенциозни пейки и увиснали рибарски мрежи. От малкия кей, където спират лодките си много рибари, се открива гледка към заливчето. Ако сте късметлии, огромно оранжево-червено слънце ще залезе срещу масата ви. За отчаяните курортисти това местенце може и да е спасителен вариант да избягат от улиците с модерни пицарии, но за бургазлии е отдавна познат пристан, където от години хапват прясна риба.

  • Паркове
Бургас - Забележителност Парк Росенец - Снимка 1 Бургас - Забележителност Парк Росенец - Снимка 2 Бургас - Забележителност Парк Росенец - Снимка 3 Бургас - Забележителност Парк Росенец - Снимка 4 Бургас - Забележителност Парк Росенец - Снимка 5 Бургас - Забележителност Парк Росенец - Снимка 6