3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Язовир Мандра

Price comment  Цена:
адрес:
Бургас
имейл:
телефон:

Язовир Мандра, наричан в миналото Мандренско езеро, е един от големите язовири в България. Намира се на юг от град Бургас, като до 1963 година е било естествено полусолено крайморско езеро. Някой от старите наименование за язовира са Кьорфес, Ахренслийско блато и Язеклийско езеро. През 1963 година е построена язовирната стена, която превръща по-голямата част от езерото в сладководен язовир и увеличава площта му близо четири пъти. То е най-южното и най-голямото от четирите езера, съставящи Бургаския езерен комплекс, като площта му достига 1300 хектара с дължина от 8 километра и ширина до 1,3 километра. Тъй като езерото е било полусолено, след като е превърнато в язовир настъпва голяма промяна във флората и фауната на неговата територия. Вследствие на превръщането му в сладководен басейн изчезва и най-голямата естествен колония на розови пеликани в България. Въпреки това язовирът има важно орнитоложко значение, тъй като над него минава една от най-големите въздушни магистрали на мигриращите птици от цяла Европа – Виа Понтика.

Язовир Мандра е притегателен пункт за любителите на познавателния туризъм през всички сезони. Съществуващите археологически разкопки и музей в Дебелт, които могат да ви информират за историята на тези земи по време на Римската империя. Освен това може да се разходите и сред прекрасната растителност на най-северните склонове на Странджа, където е и част от крайбрежието на язовира. Може да се натъкнете на типичните за тези зони представители на флората – циклами, див божур, снежно кокиче, минзухари. Любителите на риболова също няма да бъдат разочаровани. Мандренското езеро осигурява добър улов на бабушка, бибан, бяла риба, каракуда, костур, мандренска бряна, слънчева риба, червеноперка, шаран, щука. В близост може да посетите защитените местности Пода и Узунгерен, устието на река Изворска , както и Бургаското езеро. Близостта на язовира до един от най-големите морски градове на българското Черноморие – град Бургас, пък дава възможности за най-разнообразни занимания и туристически посещения.

  • Язовири
Бургас - Забележителност Язовир Мандра - Снимка 1 Бургас - Забележителност Язовир Мандра - Снимка 2 Бургас - Забележителност Язовир Мандра - Снимка 3 Бургас - Забележителност Язовир Мандра - Снимка 4