3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Град Бухово - връх Мурга...

Price comment  Цена:
адрес:
Бухово
имейл:
телефон:

Изходната точка на туристическия маршрут е разположеният в подножието на Мургашкия дял на Стара планина град Бухово (район „Кремиковци”; Столична община; област София). От града трябва да се следва зелено-бялата маркировка, която, заедно с табелите, указващи пътя за хижа „Мургаш”, дава достатъчно възможности да се открие правилното трасе, дори и от туристи, които никога не са минавали по него.

Връх Мургаш (1687 метра надморска височина) е малко известен и слабо посещаван от планинарите, тъй като инфраструктурата в околността му не е достатъчно развита и остава встрани от традиционните туристически дестинации. Въпреки всичко той е един от най-красивите и забележителни български върхове, особено що се отнася до региона на София.

Първенец на едноименния дял на Западна Стара планина, Мургаш извисява мощна снага над околния релеф. Макар и да не се отличава с височината си, той е изключително важен за формирането на климата в региона. Мургаш е най-ветровитото място в България и изисква от посетителите си да се презастраховат, тъй като метеорологичните условия на него и в околността са изключително неустойчиви дори и в най-топлите месеци на годината. Ако решите да се качвате на Мургаш, имайте предвид и че околността му е лишена от постоянни водоизточници.

Когато се тръгне за Мургаш от Бухово, най-трудна е първата част на трасето. Тогава маршрутът се изкачва стръмно нагоре, след което преходът става значително по-полегат. Около час и половина след тръгването от града можете да се отклоните от маршрута, за да изкачите връх Готен (1294 м) – най-високият в Софийска планина.

Независимо от решението ви, нужно е да знаете, че след разклона за Готен маршрутът продължава по лесно различима пътека, като скоро пред очите ви ще се появи величественият Мургаш. Трасето продължава през покрити със зеленина заоблени планински ридове, докато достигне до неработещата хижа „Мургаш”. От нея до върха се стига за около половин час, след сравнително стръмно изкачване.

Мургаш е един от най-панорамните върхове в България. При хубаво време от него се вижда цялото Софийско поле, Витоша, Верила, Северна Рила, а на изток и запад се проточва безкрайната редица върхове и долини на Стара планина.

Връщането става по същия път до отбелязаното с информационна табела разклонение за село Желява. По време на слизането трасето се спуска сравнително стръмно през смесени гори, „прошарени” от панорамни поляни. От селото до София има редовна автобусна линия.

  • Маршрути
  • Върхове
Бухово - Забележителност Маршрут Град Бухово - връх Мургаш - село Желява - Снимка 1 Бухово - Забележителност Маршрут Град Бухово - връх Мургаш - село Желява - Снимка 2