3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Болата – Яйлата

Price comment  Цена:
адрес:
Българево
имейл:
tourism.kavarna@mail.bg
телефон:

Изходната точка на този туристически маршрут е резерватът „Болата“, намиращ се край село Българево (община Каварна, област Добрич). Фактът, че е разположен в непосредствена близост до бивше военно поделение, е защитило великолепната му природа и разнообразието на флора и фауна от човешкото влияние. Освен с невероятното си видово разнообразие и това, че се намира на пътя за сезонна миграция на птиците, известен като Виа Понтика, Болата привлича всяка година хиляди туристи и с прекрасния си плаж.

Това е единственият резерват в България, който, освен суша, включва в границите си и част от акваторията на Черно море, което го прави желана дестинация за любителите на гмуркането и на другите подводни спортове. Разбира се, тук идват и много почитатели на орнитологията, тъй като в крайморското езеро, разположено в местността Болата, гнездят или си почиват по време на миграциите стотици видове водолюбиви птици, някои от които редки или застрашени от изчезване – малък воден бик, земеродно рибарче, различни патици, малък гмурец ...

В Болата и околностите й са открити множество останки от антични и средновековни селища, както и култови комплекси, представляващи кръгове от внушителни по размерите си каменни блокове. Да не забравяме множеството пещери, използвани преди хилядолетия за жилища и религиозни обители, а също и можеството олтари, открити при археологическите проучвания.

Оттук туристическият маршрут продължава с автомобил или организиран транспорт към разположения на брега на морето, само на два километра от известното село Камен бряг, национален археологически резерват „Яйлата“. Името му е от турски произход и означава „плато“ или „високо пасище“, тъй като той се намира на брега на морето и е отделен от него от високи по петдесет-шестдесет метра скални отвеси.

Множеството пещери, издълбани тук от големите стихии на природата (основно вятъра, морските вълни и рязката промяна на температурите) са способствали тук да се заселят древни жители на Балканския полуостров още преди седем хиляди години. До момента археологическите проучвания показват, че на мястото е имало цветущ о селище в предписмената епоха, с цели сто и едно жилища. По-късно се създава ранновизантийска крепост, а пещерите биват използвани от първите християни и техните средновековни наследници за обител.

  • Маршрути
Българево - Забележителност Маршрут Болата – Яйлата - Снимка 1 Българево - Забележителност Маршрут Болата – Яйлата - Снимка 2 Българево - Забележителност Маршрут Болата – Яйлата - Снимка 3