3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Българево – Яйлата

Price comment  Цена:
адрес:
Българево
имейл:
телефон:
00359896798912

Изходната точка на този туристически маршрут е посетителският център в село Българево (община Каварна, област Добрич), в който гостите на Археологическия и природен резерват „Калиакра“ могат да получат информация за един от Стоте национални туристически обекта. Много любопитна е и интерактивната му експозиция, която дава подробна информация за интересните места за поклоннически туризъм по северното ни Черноморие, както и представя богати данни за редките и екзотични обитатели на последните запазени степни райони в България.

Оттук маршрутът води до самия резерват „Калиакра“, до който се стига с автомобил по добре поддържан път. Носът и околността му са едни от първите защитени местности в България. Обявен е за резерват заради невероятното разнообразие на флора и фауна, както и поради изобилното историческо наследство, „струпано“ на една малка територия с обща площ от по-малко от 700 хектара.

При желание от страна на туристите, обиколката на историческите и природни забележителности на нос Калиакра може да стане в компанията на екскурзовод от посетителския център в Българево. Резерватът предлага възможност за наблюдение на прелетни птици по пътя на миграцията „Виа Понтика“, което се отнася и за следващата спирка по маршрута – резерватът „Болата“.

Защитената местност се намира в близост до гореспоменатото село Българево, така че от нос Калиакра до нея може да се достигне само за няколко минути с автомобил. Край красивия и закътан плаж Болата има едноименно езеро, което също е на „Виа Понтика“ и тук могат да се наблюдават красиви и редки птици като малкия гмурец, малкия воден бик и земеродното рибарче например. При разкопки са открити също култови средища и средновековни селища, които без съмнение представляват интерес за туристите.

Следващата и последна спирка по маршрута отново е защитена местност – „Яйлата“. Тя е обитавана от редки и защитени птици, като например малкия маслинов присмехулник, но основната и притегателна сила се дължи на археологическите находки в района. Богатството им наистина е впечатляващо - тук има пещерни жилища на повече от пет хиляди години, тракийско светилище, останки на късноантична крепост и скални некрополи. След посещението на „Яйлата“ можете да се върнете в Българево или да отседнете в някой от хотелите на близките градове Каварна и Балчик.

  • Маршрути
  • Резервати
Българево - Забележителност Маршрут Българево – Яйлата - Снимка 1 Българево - Забележителност Маршрут Българево – Яйлата - Снимка 2 Българево - Забележителност Маршрут Българево – Яйлата - Снимка 3