3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Калиакра – Яйлата

Price comment  Цена:
адрес:
Българево
имейл:
телефон:
00359896798912

Началната точка на този туристически маршрут, представящ пред туристите две от най-големите исторически, културни и природни забележителности на добруджанското черноморско крайбрежие е Природен и Археологически резерват „Калиакра“. Защитената територия обхваща едноименния морски нос и непосредствената му околност и е създадена, за да опази едновременно впечатляващото растително и животинско разнообразие и богатото културно-историческо наследство, които се съчетават тук.

Името Калиакра е от гръцки произход, означава „красив нос“ и напълно отговаря на действителността. Носът е енциклопедичен пример за суровата мощ на природата. Вдаден почти на два километра навътре в морето, той е скалист, с отвесни стени, които на места са високи повече от седемдесет метра. Намира се на дванадесет километра от град Каварна и тук е била разположена една от най-важните крепости на Добруджанското деспотство, една от държавиците, които се създават в навечерието на османското завоевание, след разпадането на Второто българско царство. Но историята на укрепеното селище на нос Калиакра започва близо две хилядолетия по-рано.

Археологическите проучвания и писмените документи сочат, че първото поселение тук е създадено от тракийското племе тиризи четири века преди новата ера. По-късно прекрасното местоположение на Калиакра е оценено от гръцките колонизатори, които изграждат цветущо търговско селище. Укрепеният град продължава да се развива и през римската епоха, а след това е неколкократно разрушаван от нахлуващите от север варварски племена. Следва нов период на разцвет по време на Византия, който приключва със създаването на Дунавска България, когато крепостта е изоставена.

По време на Второто българско царство Калиакра отново се издига от пепелта и се превръща в много важно укрепление и богато търговско селище. За съжаление това е за кратко, тъй като османските турци помитат като вълна Балканите и завладяват крепостта. Именно от този период е и вълнуващата легенда за четиридесетте девойки, които сплели косите си една за друга и скочили от скалите, за да спасят честта си. В момента на нос Калиакра функционират музей, морски фар, ресторант, параклис, радиолокационна и метеорологична станция.

От нос Калиакра туристическият маршрут ни отвежда към втората си и последна спирка. Това е Археологическият резерват „Яйлата“, разположен край култовото село Камен бряг, на осемнадесет километра в североизточна посока от Каварна. Яйлата представлява намиращо се на самия морски бряг плато с обща площ триста декара. То е отделено от морето от пръстен от скални отвеси, високи до шестдесет метра. На много места природните стихии са ги прорязали, създавайки истински лабиринт от тунели, пещери и ниши.

В местността, чието име преведено от турски означава „високо пасище“, е открит истински пещерен град, в който според археолозите има сто и едно жилища, най-старите от които от петото хилядолетие преди новата ера. По-късно те са използвани като манастирски комплекс. В северната част на резервата са запазени останките на византийска крепост от зората на Средновековието. При желание можете да наемете екскурзовод, който да ви разведе из забележителностите на „Яйлата“. Най-близкото място за нощувка е село Камен бряг, но можете да отпътувате и за Каварна.

  • Маршрути
  • Резервати
Българево - Забележителност Маршрут Калиакра – Яйлата - Снимка 1 Българево - Забележителност Маршрут Калиакра – Яйлата - Снимка 2 Българево - Забележителност Маршрут Калиакра – Яйлата - Снимка 3 Българево - Забележителност Маршрут Калиакра – Яйлата - Снимка 4