3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Остров Вардим

Price comment  Цена:
адрес:
Вардим
имейл:
телефон:

Плажът се намира в югоизточната част на остров Вардим, на север от едноименното село (община Свищов, област Велико Търново). Ивицата е закътана сред хубава гора от вардимски дъб - специфичен водолюбив подтип на летния дъб. Тук има впечатляващо многообразие от водоплаващи птици, като цели двадесет и един вида са защитени от Червената книга или редки.

Вардим е дълъг повече от четири и половина и широк километър и шестотин метра. Частта, я която се намира плажа, бива заливана от Дунав почти всяка пролет, когато реката става много пълноводна заради снеготопенето и обилните дъждове в Централна Европа. Тази особеност на бреговата ивица обаче има много голямо предимство - буйните води я почистват, а също така донасят хубав, ситен пясък.

Плажът не е особено голям, но за сметка на това е изключително спокоен и рядко посещаван, което го прави предпочитано място за летуване на туристи, предпочитащи да са далеч от шумните ни туристически дестинации. През най-топлите месеци тук дори се появяват пясъчни коси, които изплуват на повърхността след като водите на реката спаднат.

Те са много подходящи за разходка и къпане, тъй като навлизат дълбоко навътре в реката и имат плавни скосения към водата, така че можете да плувате спокойно около тях, без да се страхувате, че има опасност за здравето и живота ви. Пясъчните коси са много подходящи и за плажуване, тъй като по тях няма никаква растителност, а само на няколко десетки метри имате възможност да се скриете в гората както от силното слънце, така и от внезапно влошаване на времето.

На острова растат бял бряст, дръжкоцветен дъб, черна акация, бяла и черна топола, бяла върба, дяволски орех и блатно кокиче. Срещат се и много видове редки и защитени представители на фауната, най-вече водоплаващи птици.

  • Плажове
Вардим - Забележителност Плаж Остров Вардим - Снимка 1 Вардим - Забележителност Плаж Остров Вардим - Снимка 2 Вардим - Забележителност Плаж Остров Вардим - Снимка 3