3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Археологически музей и Варненско...

Price comment  Цена:
5
адрес:
Варна, 41, бул. Мария Луиза
имейл:
archmuseum@varna-bg.com
телефон:
+35952681011

Варненският археологически музей е основан е през 1887 г. от братята Карел и Херман Шкорпил. В музея се съхранява най-старо злато в света. Варненското енеолитно съкровище датирано към 4200-4600 г. пр. Хр. Охранява се по специален режим. Съкровището бе открито случайно през 1972 година при строителни работи край Варна. Трудно е да си представи човек, колко време са прекарали под земята прекрасните златни накити и предмети, докато настъпи моментът, в който историците и археолозите от цял свят да заговорят за съкровището на халколитния некропол. Находката е от около 2000 предмета от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло около 5,5 кг. Тя съдържа златни огърлици, гривни, нагръдни украшения и съдове. Това откритие преобърна представите на историците за развитието на човешката цивилизация. Един от най-поразителните експонати, които могат да се видят в музейната сбирка, е златният жезъл - символ на власт от монаршески тип. Изключително любопитна гледка представлява и пренесеният тук гроб № 43 със скелет на четиридесет - петдесет годишен мъж, покрит с повече от 100 златни украшения. Той очертава образа на вожда (царя), имащ сакрални функции и притежаващ символите на властта.

Музеят се помещава в старата сграда на Девическата гимназия във Варна на булевард „Мария Луиза“ №41. Тя е построена през 1892-1898 г. по проект на архитект Петко Момчилов. Сградата е в неоренесансов стил, на два етажа и с голям вътрешен двор. Музеят разполага с хранилища, библиотека, Учебен детски музей (единствен в страната) и голяма изложбена площ.

Експозицията на музея е подредена тематично по зали. В шест зали е експонирана представителна част - 150 икони ( ХIV – ХIХ век) от богатата колекция на музея. Тук могат да се видят изключително ценни и стари образци, както и върхови постижения на Тревненската иконописна школа. Със своята иконна колекция Варненският музей се нарежда веднага след Националния исторически музей в София.

Беседи се изнасят на български, английски, немски, френски, руски език. Цена билети: възрастни - 10 лв, ученици, студенти, пенсионери - 2 лв.

Екскурзовод - 30 лв - на всички езици.

Археологическия музей е част от Регионалния исторически музей.

Работно време: 10:00 до 17:00

Варна - Забележителност Археологически музей и Варненско съкровище - Снимка 1 Варна - Забележителност Археологически музей и Варненско съкровище - Снимка 2