3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Варна - Военноморски музей

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, 2, бул. Приморски
имейл:
mus_maritime@abv.bg
телефон:
+35952740302

Музеят е един от най-старите в България, днес разположен в южната част на Морската градина във Варна. В своите зали, в откритата експозиция и чрез всички свои изяви Военноморският музей представя и популяризира морската и военноморската история на България. В продължение на 125 години съществуване са събрани десетки хиляди експонати. Музеят разполага с богата библиотека. Десетилетия наред изучава морското ни минало и се стреми да поддържа в ценностната система на общественото уважение към постиженията на българското морячество през вековете – на военните моряци, на посветилите се на търговското корабоплаване, корабостроенето, кораборемонта, художественото възприятие на морето. Официалното откриване и освещаване на Морския музей (както се нарича тогава) става на 20 май 1923 г., с което може да бъде определен за първият публичен военен музей в България. Фондът на музея е систематизиран в 15 сбирки в съответствие с вида на предметите или според типа дейност, която представят или от която произхождат. Сред колекцията „Хладно и огнестрелно оръжие” са изложени старините, извадени от дъното на Черно море при нос Шабла през 1977 г. и свързани с Руско-турските войни ХVІІІ-ХІХ век. Включени са личните оръжия на видни офицери от флота, сред които освен български, има и образци от чуждестранни военни флотове. В друга колекция има образци на въоръжение от различни епохи и типове. Тук е и колекцията от брегови оръдия, които в различни моменти са защитавали българското морско крайбрежие. Впечатление правят униформите, моделите на военни и търговски кораби, личните вещи на изявени дейци в морското дело. Музеят разполага с голяма колекция от документи и снимки. Музеят стопанисва и военния кораб-музей „Дръзки“, който успял да разбие турският кораб "Хамидие" на 12 ноември 1912 година. Това е най - великата победа постигната от нашият военноморски флот, защото въоръжението на "Хамидие" многократно е превъзхождало това на "Дръзки". Освен морските оръдия и старият фар на варненското пристанище, в двора на Военноморския музей се намира яхтата Кор Кароли, с която Георги Георгиев прави първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята.

Работно време: лято - 10:30-18 ч.; зима - 8:30-17 ч. Почивни дни: зима - събота и неделя; лято - неделя. Печатът на БТС се намира на касата.

Работно време: 10:30 до 18:00

Варна - Забележителност Варна - Военноморски музей - Снимка 1 Варна - Забележителност Варна - Военноморски музей - Снимка 2 Варна - Забележителност Варна - Военноморски музей - Снимка 3 Варна - Забележителност Варна - Военноморски музей - Снимка 4 Варна - Забележителност Варна - Военноморски музей - Снимка 5