3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Варна - Къща музей Георги Велчев

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, 8, ул. Радко Димитриев
имейл:
телефон:
0035952611928

Къща-музей Георги Велчев представя и съхранява творчеството на художника Георги Велчев /1981 - 1955/ - новатор в българското изкуство от 20 - те години на ХХ век и един от най-големите майстори на морския пейзаж в класическата ни живопис. Музеят съществува от 1961 г., когато родната къща на художника е дарена на града от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. Той разполага с пет изложбени салона с обща площ 100 кв.м. и фонд от 239 творби.

След продължителен период, в който музеят не функционира, в 1996 г. той е възстановен и обновен изцяло от изкуствоведа Румен Серафимов. Той е уредник на музея от 1995 г. до 2007 г. Представителната експозиция от 70 живописни картини и гвашови рисунки е оформена и експонирана по нов начин. Тогава за първи път са показани творбите, създадени във Франция и Германия между 1920 г. и 1923 г., които представят художника в по-различна и истинска светлина като един от новаторите в кратковременния български модернизъм от началото на 1920 - те години.

Освен постоянната си експозиция музеят представя всеки месец изложби на най-значимите класически и съвременни художници в България, осъществява международни културни проекти, инициатор и организатор е на най-мащабното национално биенале на визуалните изкуства. Със своята богата културна дейност и уникална артистична атмосфера домът на големия художник е предпочитано и обичано място за общуване от творците, интелектуалците и ценителите на изкуството.

Работно време: 10:00 до 18:00

Варна - Забележителност Варна - Къща музей Георги Велчев - Снимка 1 Варна - Забележителност Варна - Къща музей Георги Велчев - Снимка 2 Варна - Забележителност Варна - Къща музей Георги Велчев - Снимка 3 Варна - Забележителност Варна - Къща музей Георги Велчев - Снимка 4