3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Градска Художествена галерия Варна

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, 1, ул. Любен Каравелов
имейл:
artgalleryvarna@abv.bg
телефон:
+35952612363

Градска художествена галерия – Варна, някогашната Мъжка гимназия, е един от най-забележителните архитектурни паметници на града. Романтичната й сграда в неоготически стил от края на ХІХ век, разположена в самия център на града, чудесното пространство на многобройните й зали, вътрешният и външният й дворове предоставят подходяща атмосфера за осъществяване на важните и високо стойностни събития от артистичния живот, както и богатите възможности за експониране на всякакъв вид изложби, за реализиране на пърформанси,театрални спектакли, концерти, ревюта и др.

На втория и третия етаж на галерията са показани в постоянна експозиция творби на живописта, скулптурата и графиката избрани от собствения й фонд. Тя представя развитието на българското изкуство от началото на ХХ век до най-съвременните художествени явления: от живописта и скулптурата на академичния реализъм, импресионизма и символизма, през “Движението на родно изкуство” и „Новите художници” от двадесетте и тридесетте години на миналия век до фигуратизма, неоекспресионизма, абстракционизма и постмодернизма от 60-те до 90-те години. В постоянната експозиция са включени и отделни колекции на български класици, както и уникални творби на холандската портретна живопис от ХVІІ век, които са дарени на галерията. Силен акцент в дейността на галерията е представянето на изложби съвместно с чужди културни институти, посолства и галерии. В галерията се провежда и Международното биенале на графиката, което има вече двадесетгодишна история и събира участници от целия свят, представящи най-високите постижения на графичното изкуство. Градска художествена галерия-Варна е основен организатор и естествен център на фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството”, който представя средно около 90 от най-значителните български художници и гости от чужбина. Голяма част от залите се предоставят за гостуващи изложби.

Работно време: 10:00 до 17:00

Варна - Забележителност Градска Художествена галерия Варна - Снимка 1 Варна - Забележителност Градска Художествена галерия Варна - Снимка 2 Варна - Забележителност Градска Художествена галерия Варна - Снимка 3 Варна - Забележителност Градска Художествена галерия Варна - Снимка 4