3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Виница - Кранево

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, кв. Виница
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
0035952820690

Екопътеката „Виница - Кранево”, позната също като „Червен маршрут”, е най-дългото туристическо трасе на територията на Природен парк „Златни пясъци”. Тя започва от красивата гора край варненския квартал „Виница” (част от района „Приморски” на Морската ни столица, разположен на 3 километра от курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена”). Времето за изминаване на маршрута е няколко часа (обикновено между 3 и 5), а по-голяма конкретика едва ли бихме могли да дадем, поради изобилието от страхотните гледки, които се разкриват към морето и „разсейват” туристите, карайки ги да забравят за часовника.

От централните райони на Варна можем да достигнем до квартал „Виница” с редовен градски транспорт, след което с помощта на местните жители лесно ще се ориентирате откъде започва екопътеката. Трасето е дълго малко над 14 километра, а отправна точка по него е Ковшак чешма. По цялото протежение на маршрута са изградени удобни места за почивка и пикник сред красивата крайбрежна природа.

Преходът ще ви заведе до околностите на забележителния скален комплекс „Аладжа манастир”, построен по време на Втората българска държава XII – XIII в. В момента манастирът не е действащ и е обявен за Паметник на културата, привличащ ежегодно голям брой туристи. При преминаването си край него екопътеката извежда природолюбителите до вековен чинар. По протежение на маршрута се намира чешмата „1300 години България”, след което достигаме и до хижа „Корабостроител”. Оттам през Кальовата чешма и хубав детски кът за игра се озоваваме край чешмата „Свети седмочисленици” и Къта на влюбените.

Едно от забележителните качества на екопътека „Виница - Кранево” е, че по целия й маршрут се редуват различни типове растителност, характерни за Природен парк „Златни пясъци”. Тук можете да се запознаете с лонгозните гори, така специфични за морското крайбрежие.

Макар и сравнително дълъг, маршрутът е доста лек и може да бъде изминат от неопитни туристи или групи с деца. Затова способства отлично обозначеното му трасе, както и множеството места, които могат да бъдат използвани за почивка (а евентуално и за подслон при внезапно влошаване на метеорологичните условия). Екопътеката наистина предлага прекрасни гледки, които ще ни накарат да „потънем” в атмосферата на Черноморското крайбрежие.

  • Екопътека
Варна - Забележителност Екопътека Виница - Кранево - Снимка 1 Варна - Забележителност Екопътека Виница - Кранево - Снимка 2 Варна - Забележителност Екопътека Виница - Кранево - Снимка 3 Варна - Забележителност Екопътека Виница - Кранево - Снимка 4