3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Аспарухово - Джанавара

Price comment  Цена:
адрес:
Варна
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
0035952820690

Изходната точка на този лек и приятен маршрут в близките околности на морската ни столица е южният варненски квартал “Аспарухово”. От него се хваща автобус номер 2 и се слиза на последната му спирка, наречена “Бункера”. Оттук трасето ни води първоначално на юг и след това с плавен завой на югоизток, за да достигнем до Арап чешма. Тя е разположена на приятно място, оставащо встрани от забързания ритъм на големия град и даваща така нужните мигове спокойствие сред рядка, тиха широколистна гора.

Лекият ни и приятен преход продължава в югозападна посока, за да ни отведе в местността Боровец, където се намира южната вилна зона на Варна. Тя отстои на около три километра от квартал “Аспарухово” и с разрастването на морската столица постепенно започва да се придобива облика на жилищен комплекс. По този начин на практика се е свързала с квартал “Галата”. Името си местността дължи на компактните иглолистни масиви, които растат наоколо. Едно от най-големите достойнства на Боровец е прекрасният изглед към Варненския залив и Черно море, който се разкрива оттук. Намира се в близост до известната с дивата си природа и живописни заливи местност Паша дере, както и до курортните комплекси “Черноморец” и “Фичоза”.

С все така плавни извивки маршрутът ни поема в точно противоположната посока и неусетно започва да ни води на север. Така не след дълго достигаме до Темелкова чешма, където също можем да си починем за кратко. Изобщо цялото трасе предразполага към блажено спокойствие и не може да се приеме като класически туристически маршрут, представляващ изпитание за физическите и психическите сили на любителите на природата.

От Темелкова чешма се насочваме на североизток, като постепенно приближаваме до крайната точка на маршрута - автобусната спирка в местността Джанавара. Трасето има приблизителна дължина от осем километра и се изминава за около 2 часа с нормален ход. Подходящо е за туристи с разнообразна физическа подготовка, в напреднала възраст и за групи с малки деца. Предоставя възможност да съчетаете морския въздух със спокойствието на горските дебри, и то без да се отдалечавате от цивилизацията.

  • Маршрути
Варна - Забележителност Маршрут Аспарухово - Джанавара - Снимка 1 Варна - Забележителност Маршрут Аспарухово - Джанавара - Снимка 2 Варна - Забележителност Маршрут Аспарухово - Джанавара - Снимка 3 Варна - Забележителност Маршрут Аспарухово - Джанавара - Снимка 4