3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Джанавара - хижа Черномо...

Price comment  Цена:
адрес:
Варна
имейл:
телефон:
0035952820690

Изходната точка на този градски маршрут, запознаващ туристите със забележителностите на югоизточната част на морската ни столица, е автобусна спирка “Джанавара”. Оттук се тръгва на запад и скоро се стига до раннохристиянската базилика в едноименната местност. Тя е проучвана в началото на ХХ век от братята Карел и Херман Шкорпил и се намира недалеч от южния бряг на Варненското езеро. Еднокорабна, с вътрешна абсида и едноделен нартекс, църквата е дълга 31 и широка 28 метра. Строена е с редуващи се пояси дялани камъни и тухли, с мраморен амвон, под който е открита гробница. При разкопките са намерени четири мощехранителници - дървена, мраморна, сребърна и златна. Стените са били покрити с богати стенописи, които не са запазени. През 60-те години е направена частична консервация и реставрация. Общата площ на мозайките е 120 кв.м.

Продължава се все в тази посока, за да се стигне до най-западната точка на маршрута - чешма Джанавара, откъдето трасето започва да се спуска на юг. Върви се приятно по добре обозначена с червена маркировка пътека и се пресича пътя за Бургас в местността Боровец. Тук е разположена южната вилна зона на Варна, която се слива с квартал “Галата”. Името на местността се дължи на иглолистните гори, които растат в района. От това място се открива прекрасна панорама към Варненския залив.

Скоро подминаваме Жълтата чешма, която ни остава вляво, след което достигаме до местността Кантара, където също има автобусна спирка. Трасето криволичи с широки, плавни завои в посока юг, след което постепенно се насочва на югоизток. Все повече се приближаваме към морския бряг, гледките са незабравими, а на юг от нас остава емблематичната местност Паша дере. Така неусетно излизаме почти на плажната ивица, край която се намира крайната точка на прехода ни хижа “Черноморец”.

Разположена на около 6 километра от квартал “Галата”, тя е водоснабдена и електрифицирана. Представлява комплекс от триетажна сграда и 32 бунгала с общ капацитет 99 места. Всяко бунгало има баня с душ. Стаите са с по две, три, четири и повече легла, а санитарните възли - общи за всеки етаж. Хижата има ресторант, кафене, лятна градина с барбекю и детска площадка. Плажът е в непосредствена близост.

Цялата дължина на маршрута е около 13 километра и спокойно може да се измине за три-четири часа дори от групи с малки деца, слабо подготвени физически или възрастни туристи. Трасето е много подходящо и за велопоходи.

  • Маршрути
  • Хижи
Варна - Забележителност Маршрут Джанавара - хижа Черноморец - Снимка 1 Варна - Забележителност Маршрут Джанавара - хижа Черноморец - Снимка 2 Варна - Забележителност Маршрут Джанавара - хижа Черноморец - Снимка 3 Варна - Забележителност Маршрут Джанавара - хижа Черноморец - Снимка 4 Варна - Забележителност Маршрут Джанавара - хижа Черноморец - Снимка 5