3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Хижа Черноморец - Галата

Price comment  Цена:
адрес:
Варна
имейл:
телефон:
0035952820690

Изходната точка на този приятен и лек крайградски маршрут е разположената непосредствено на север от плажа Паша дере хижа “Черноморец”. Тя се намира на около шест километра от варненския квартал “Галата”, построен на едноименния черноморски нос. Хижата представлява комплекс от триетажна масивна сграда и 32 бунгала, чийто общ капацитет е 99 места. “Черноморец” е водоснабдена и електрифицирана. В сградата санитарните възли са общи за етаж, а стаите са разпределени с по две, три, четири и повече легла.

Всяко от бунгалата има собствена баня с душ. Хижата предлага лятна градина с барбекю и детска площадка, ресторант и кафене. “Черноморец” предоставя на посетителите си отлични условия за лятна почивка, тъй като се намира на границата на прохладната гора, само на няколко десетки метри от брега, в един от последните полудиви райони по северното ни Черноморие. До тук се стига удобно по няколко пешеходни маршрута, които могат да бъдат използвани и от велосипедисти.

От хижа “Черноморец” трасето ни отвежда първоначално на северозапад, постепенно отдалечавайки се от морския бряг. Скоро (след около двадесетина минути) достигаме до автобусната спирка “Моста”, обслужваща редовни градски линии във Варна. Оттук продължаваме да се движим на север, през хубавата гора, разположена южно от нос Галата. Преходът е изключително лек, богатството на растителния свят ни кара на моменти да забравяме, че се намираме в непосредствена близост до морския бряг, за което обаче често ни “припомня” бризът.

Минаваме през местността Сакъма дере и след около час вървене (от спирка ”Моста“) все така на север достигаме до автобусната спирка “Галата”, намираща се в едноименния варненски квартал. Той е най-малкият в морската столица и е построен на нос Галата, който очертава южната граница на Варненския залив. От центъра на града до квартала се стига по Аспаруховия мост и панорамния път покрай залива. “Галата” предлага на жителите и посетителите си мек климат и невероятна гледка към морето. В близост до него се намират красивите и все още неурбанизирани плажове в местностите Паша дере и Фичоза. При желание оттук можете да стигнете до централните части на Варна.

  • Маршрути
  • Хижи
Варна - Забележителност Маршрут Хижа Черноморец - Галата - Снимка 1 Варна - Забележителност Маршрут Хижа Черноморец - Галата - Снимка 2 Варна - Забележителност Маршрут Хижа Черноморец - Галата - Снимка 3 Варна - Забележителност Маршрут Хижа Черноморец - Галата - Снимка 4