3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Местност Паша дере

Price comment  Цена:
адрес:
Варна
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
0035952608918

Паша дере е защитена територия и природна забележителност. Там има интересна природа, типични растения за Северното Черноморие и чист плаж. В региона има и езеро с уникална флора и фауна, известно като „Лимана“. То се обитава от множество защитени видове птици и животни. Красив бряг с много зеленина Паша дере е атрактивен плаж поради изключителното съчетание между морски бряг и красива зеленина. Плажът се намира като се тръгне на юг от Варна след Галата. Не е много лесно достъпен, тъй като се минава през черен път непосредствено преди плажа. Тази местност се посещава не само лятото, но и през слънчевите и топли дни през есента и пролетта. Месността е атрактивна не само заради плажа, но красивата гора и зеленина я правят подходяща за излети, къмпинги, пикници. Позната е като място, което се посещава от млади хора, които лагеруват и нощуват там през лятото, както и с нудисткия си плаж, какъвто на север от Стара планина има само на Иракли, Кара дере и на Златни пясъци.

Преди плажа на Паша дере се намират плажовете на кв. Аспарухово, кв. Галата, местността Фичоза и хижа „Черноморец“. Отстои на 15 км от центъра на града. Намира се в близост до южната вилна зона на морската столица – Боровец.

В близост се намират хижа „Черноморец“ на БТС – 7 км. южно от кв. Галата, поделението „Родни балкани“ на Българската армия (Военноморски сили) и хижа Ветеран, в м. Фичоза, кв. Галата. Създадена е маркировка за туристическите маршрути в региона. От края на 90-те години е прокаран газопровод, който нарушава естетическия облик на региона. Въпреки това през последните години Паша дере придобива популярност и сега през почивните дни се стичат множество хора, желаещи да избягат от навалицата във Варна.

Варна - Забележителност Местност Паша дере - Снимка 1 Варна - Забележителност Местност Паша дере - Снимка 2 Варна - Забележителност Местност Паша дере - Снимка 3 Варна - Забележителност Местност Паша дере - Снимка 4 Варна - Забележителност Местност Паша дере - Снимка 5 Варна - Забележителност Местност Паша дере - Снимка 6