3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Пантеона Варна

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, Морска градинa
имейл:
телефон:
+35952600616

Пантеонът е паметник с внушителни размери, който се намира във варненската Морска градина, точно срещу Двореца на културата и спорта. Цялото му име е Паметник на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна.

Двете фигури на върха му изобразяват двама бойци, едният от които е ранен. Под тях се намира костницата, в която до преди 15 години се съхраняваха костите на бойци, а след това бяха върнати на близките им, за да ги погребат. На седемте стени на костницата има каменни релефи, изобразяващи различни сцени.

Около Пантеона има красиви градини с цветя и пейки, а точно под него се намира Сцена Амфитеатър, който беше изграден преди няколко години и е прекрасно място за разходка и отдих. Има множество пейки и красиви фонтани. А вечер мястото е уникално поради прекрасното осветяване.

Наблизо се намира и Алеята на космонавтите, където са поставени паметни плочи на различни космонавти, посетили България, които по традиция са засаждали по едно иглолистно дръвче. Някои от дръвчета са там и до днес и всеки може да ги види.

Варна - Забележителност Пантеона Варна - Снимка 1 Варна - Забележителност Пантеона Варна - Снимка 2 Варна - Забележителност Пантеона Варна - Снимка 3