3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Плаж Евксиноград

Price comment  Цена:
адрес:
Варна
имейл:
office@varnainfo.bg
телефон:
0035952820690

Плажът Евксиноград се намира в рамките на морската ни столица Варна. Той е изключително красив, закътан в северната част на Варненския залив, в Приморския парк и е защитен от северните ветрове, което го прави привлекателен за туристи. Част от него се намира в рамките на бившата царска резиденция Евксиноград и е затворена за посещение от обикновени граждани, но оставеното извън нейните граници пространство съвсем спокойно може да бъде използвано за плажуване.

Безспорните качества на местността са оценени още преди Освобождението и тук се заселват доста хора, които се наслаждават на прекрасния климат и лечебните минерални извори. По-късно княз Александър I Батенберг построява лятната си резиденция на това място. Първоначално тя е наречена Сандрово (от умалителната форма на италиански за Александър - Сандро), но след идването на власт на Фердинанд I, неговата съпруга Мария-Луиза променя името на Евксиноград. Решението й е игра на думи, вплитаща в себе си древногръцкото наименование на Черно море (Евксинос понтос; Гостоприемно море) и означаваща “Гостоприемен град”.

Поради редица причини изборът на името в момента изглежда малко циничен, тъй като основната част от плажа на резиденцията е заграден с триметрова стена и е напълно недостъпен за редовия гражданин. Все пак, свободната част на Евксиноград може да ви създаде възможност да плажувате на спокойно място, макар и да сте в рамките на морската ни столица. Морето тук е топло и спокойно, предразполагащо към спокойни мигове, изтръгнати от забързаната реалност.

  • Плажове
Варна - Забележителност Плаж Евксиноград - Снимка 1 Варна - Забележителност Плаж Евксиноград - Снимка 2 Варна - Забележителност Плаж Евксиноград - Снимка 3 Варна - Забележителност Плаж Евксиноград - Снимка 4