3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Прабългарско селище Фанагория

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, парк Аспарухово
имейл:
iek_fanagoria@mail.bg
телефон:
0035952614553

Историко-етнографският комплекс Прабългарско селище Фанагория е единствения по рода си действащ музей на открито в страната.

Комплексът е копие на прабългарски боен стан от 6-8 век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занаятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане. Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти, стрелбище и трибуна за зрителите.

Предстои изграждането на II етап от комплекса, който ще пресъздаде максимално автентично обстановката в първата българска столица от VIII в.

На посетителите се предлагат екскурзоводска беседа, посещение на юртите и занятчийския център, стрелба с лък, информационна дипляна и множество сувенири - копия на старинни предмети. Вечерната програма освен това включва изключително интересен и динамичен конен спектакъл, пресъздаващ прабългарският празник на конете и младите воини. Ще видите висша езда, конни каскади, учебен бой, ханът на българите, гаданията на шамана и молитвата му към древнобългарския бог Тангра. Ще разгледате старинни облекла и въоръжения, ще се снимате на ханския трон и с участнците в спектакъла.

Работно време:

Дневни посещения: от 10:00 до 16:00 ч. всеки ден

Вечерна програма: от 17:00 до 21:00 ч. от вторник до неделя

Работно време: 10:00 до 16:00

Варна - Забележителност Прабългарско селище Фанагория - Снимка 1 Варна - Забележителност Прабългарско селище Фанагория - Снимка 2 Варна - Забележителност Прабългарско селище Фанагория - Снимка 3