3 stars 3 stars 3 stars

Музей
Римски терми

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, ул. Сан Стефано
имейл:
телефон:
0035952681030

Римските терми се намират в югоизточната част на съвременния град Варна, в близост до пристанището и са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Изградени са през Римската епоха, към края на II век и представляват най-голямата римска баня на Балканите. Според проучванията височината на сводестите конструкции е била над 20 м, а общата площ на съоръжението около 7000 кв. м. Баните са функционирали до края на III век. Те са имали важна социална функция в древния Одесос, който от 15 г. пр. Хр. е част от Римската империя в провинция Мизия, но запазва известна самостоятелност (като правото да сече свои монети и да няма римски гарнизон). Като главно пристанище на Мизия, градът е бил силно повлиян от римската култура, за което свидетелстват и термите.

Руините са сравнително добре проучени, въпреки че между двете оградени територии има построени къщи и църкви, под които е сигурно, че се крият много антични сгради и артефакти. Термите са привличали интереса на историци и археолози доста преди да стартират археологическите разкопки. Още през 1906 г. австрийският учен Е. Калинка определя останките като антична постройка, но най-съществена заслуга за предизвикването на научния интерес към тази старина и за запазването ѝ имат братята Шкорпил.

В ХІХ в. подземията на термите са ползвани като затвор наречен от турците Ичкале. Стамболовистите затварят и изтезават тук в 1892 г Петко войвода.

Днес през лятото в термите функционира летен театър и се изнасят концерти. Музеят е отворен за посетители от ноември до март с предварителна заявка.

Работно време: 10:00 до 17:00

Варна - Забележителност Римски терми - Снимка 1 Варна - Забележителност Римски терми - Снимка 2 Варна - Забележителност Римски терми - Снимка 3 Варна - Забележителност Римски терми - Снимка 4