3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
Храм Паметник Св. Успение Богоро...

Price comment  Цена:
адрес:
Варна, пл. Независимост
имейл:
vvpmitropolia@abv.bg
телефон:
+35952612940

Катедралният храм Св. Успение Богородично във Варна се е превърнал в един от най-популярните символи на града. Неговите медни кубета със златен блясък се виждат от различни точки на морската ни столица и прибавят още към нейната красота. Площадът пред катедралата е любимо място за срещи на варненци и гостите на града. Тя е седалище на Варненско-Преславския митрополит. Отворена е за посещение всеки ден, като входът е свободен. Ако искате да снимате красивите стенописи вътре трябва да заплатите 5 лв. Катедралата има три олтара. Централният е посветен на Успение Богородично, а останалите два - южният и северният, съответно на Св. Николай Мириклийски и Александър Невски. В храма се извършват всички Христиански ритуали като бракосачетание, кръщене и други. Изгледът от камбанарията е прекрасен, но ще трябва да преодолеете 133-те стъпала на тясната вита стълба. Храмът е построен през 1866г., а архитектурата му наподобява тази на храмовете в Петербург.

За строежа му били вложени предимно материали от околността на Варна. През 60-те години са направени витражите, като на големите южни прозорци (към площада) са изобразени св.Кирил и св. Методий, а на северните са образите на св.Климент и св.Ангеларий.

Работно време: 08:00 до 18:00

Варна - Забележителност Храм Паметник Св. Успение Богородично - Снимка 1 Варна - Забележителност Храм Паметник Св. Успение Богородично - Снимка 2 Варна - Забележителност Храм Паметник Св. Успение Богородично - Снимка 3