3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Екопътека Велико Търново - Арбан...

Price comment  Цена:
адрес:
Велико Търново, 79, ул. "Ст...
имейл:
trapezitca_1902@abv.bg
телефон:
0035962635823

Eкопътеката от Велико Търново до Арбанаси свързва едни от най-емблематичните населени места в България, що се отнася до исторически и културни традиции. Дължината й е само 5 километра, но сякаш всяка стъпка от нея е наситена с традиции и българщина. Тръгвайки от сградата на Общината във Велико Търново и паметника „Майка България”, разположен само на двадесетина метра от нея, преминаваме покрай Самоводската чаршия (улицата на старите занаяти), където можем да видим как са създавани храните, металните предмети, дърворезбите, грънчарските изделия и всичко, използвано в бита преди векове.

Следвайки тесните и живописни търновски улички, пътеката излиза от старата столица, спускайки се към коритото на река Янтра покрай сърцето на Второто българско царство. От дясната страна, само на метри от нас, ни остава хълма Царевец; ако обърнем поглед вляво, виждаме Трапезица, а зад гърба ни остава хълма Света гора, на който в момента е разположен Великотърновският университет ”Св. св. Кирил и Методий”, а в Средновековието се е намирала една от най-процъфтяващите книжовни школи в Европейския Югоизток.

Спускайки се, стигаме до средновековните църкви „Св. Четиридесет мъченици” (тук Фердинанд обявява Независимостта на България през 1908 година) и „Св. Димитър” (където братята Асен и Петър заявяват създаването на Второто българско царство през 1185 година). Слизайки в най-ниската част на Асенова махала, няма как не забележим, че през цялото време в дясно от нас се извисяват крепостните стени на Царевец, тъй като пътят следва подножието на хълма.

След около десетина минути пресичаме река Янтра (която може да бъде много впечатляваща и пълноводна, особено през пролетта) по живописен метален мост и се насочваме към местността Ксилифор, също дълбоко свързана с историята на Средновековна България. Още десетина минути вървене по широкия, асфалтиран път, и ни се налага рязко да сменим обстановката – именно оттук започва екопътеката за село Арбанаси в класическия смисъл на думата.

Информационна табела ни насочва наляво, по стръмна, но живописна и отлично обозначена пътека. Изкачването не е повече от пет минути, но е изпълнено с приятни моменти – край нас се спуска стремително малък планински поток, качваме се по живописни дървени стъпала, катерим се по стръмна скала... И се озоваваме на билната поляна в местността Лакото, откъдето се открива невероятна, ама наистина невероятна гледка към Велико Търново.

Оттук пътеката следва билото на скалните венци, надвесени над река Янтра чак до подножието на Арбанаси. А когато навлезете в тази перла на българското възрожденско архитектурно майсторство, че разберете защо селото е обявено за архитектурно-музеен резерват...

  • Екопътека
Велико Търново - Забележителност Екопътека Велико Търново - Арбанаси - Снимка 1 Велико Търново - Забележителност Екопътека Велико Търново - Арбанаси - Снимка 2 Велико Търново - Забележителност Екопътека Велико Търново - Арбанаси - Снимка 3