3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Маршрут Велико Търново - местнос...

Price comment  Цена:
адрес:
Велико Търново
имейл:
tic@velikoturnovo.info
телефон:
00359887659829

Дестинацията Велико Търново – местността Ксилифор е една от най-посещаваните не само от жителите на старопрестолния град, но и от много от гостите му. Причината за това е прозаична – Ксилифор се намира само на около 4 километра от Велико Търново, а преходът до него е лесен, като едновременно с това представлява едва ли не алея на историята, по протежение на която можете да се насладите на гледки към голяма част от емблематичните за столицата на Второто българско царство места.

Преведено от гръцки, Ксилифор означава „място за дърводобив”. Това име се дължи на основното предназначение на местността през Средновековието, „тъмните” векове в началото на османската власт по българските земи и Възраждането. Поради близостта си до Търновград, Горна Оряховица, Лясковец и Арбанаси, местността се превърнала в удобен пункт за набавяне на необходимата за строежите и отоплението дървесина. За щастие горите в района са се възстановили напълно.

За Ксилифор можете да тръгнете от всяка точка на Велико Търново. Все пак най-подходящи са паметника „Майка България” срещу сградата на Общината или площада пред главния вход на крепостта Царевец. Ако изберете първия вариант, трябва да продължите на изток, покрай сградата на „Български пощи”. Скоро ще стигнете до мястото, на което започва „улицата на традиционните занаяти” Самоводска чаршия, където можете да се потопите в характерна за Възраждането атмосфера.

Следвайки малките, тесни, калдъръмени улички в старата част на Велико Търново, постепенно се спускате към сърцето на Втората българска държава – крепостта Царевец. Отляво на дълбоко всечения каньон на Янтра се издига хълма Трапезица, а отдясно на големия й завой – другия емблематичен за средновековно Търново хълм – Света гора. Точно пред нас пък се издигат характерните мощни очертания на крепостта.

От площада маршрутът се спуска покрай шосето за Горна Оряховица, като оставя Царевец отдясно. В най-ниската точка той стига до средновековната църква „Свети Четиридесет мъченици” и продължава покрай коритото на Янтра през историческия квартал „Асенова махала”. След като го подмине, трасето се прехвърля от другата страна на Янтра през метален мост и постепенно навлиза сред красиви, гористи хълмове. Вдясно се издига Момина крепост, а вляво – Лакото, откъдето се изкачват екопътеките за Арбанаси.

Между двата хълма, край пътя, е изграден кът за отдих с чешма. От него до Ксилифор се стига за около 15 минути. Местността изобилства от детски кътове и беседки, има карстово езеро а, ако решите да пренощувате, можете да го направите в разположените в непосредствена близост модерен хотел „Момина крепост” и туристическа хижа.

  • Маршрути
Велико Търново - Забележителност Маршрут Велико Търново - местността Ксилифор - Снимка 1 Велико Търново - Забележителност Маршрут Велико Търново - местността Ксилифор - Снимка 2 Велико Търново - Забележителност Маршрут Велико Търново - местността Ксилифор - Снимка 3 Велико Търново - Забележителност Маршрут Велико Търново - местността Ксилифор - Снимка 4