3 stars 3 stars 3 stars

Туристическа Атракция
църква Св. св. Константин и Елена

Price comment  Цена:
адрес:
Велико Търново
имейл:
телефон:

Православният храм „Св. св. Константин и Елена” се намира в стария център на град Велико Търново. Той е построен през 1872 година от известния български възрожденски строител, архитект и скулптор – Колю Фичето, и е неговият последен архитектурен шедьовър. Църквата е осветена на 7 октомври 1873 г. – от първия български владика Иларион Макариополски. Други негови известни проекти са покритият мост в Ловеч над река Осъм, Килифаревският манастир, Патриаршеският манастир „Св. Троица”, фабриката за коприна на Стефан Карагьозов и много други.

През 20-те години на ХХ век храмът „Св. св. Константин и Елена” е възстановен под името „Свети цар Борис“. Така той съществува обаче само няколко години. Известен е още и като църквата с „въртящите колони”. Колю Фичето казвал: „Когато колоните престанат да се въртят това означава че земните пластове са нестабилни и населението трябва да положи сили, за да спаси сградата от разрушаване”. Тях обаче вече ги няма. В момента състоянието на храма не е добро. При земетресението от 1913 година църквата претърпява значителни разрушения. През 80-те години на ХХ в. е започната реставрация, но поради липса на документи за собственост е прекратена. Сградата все още е облечена в скелето, но продължава да се руши.

Характерна черта на църквата, която е трикорабна, е, че вътрешността и е много красива и светла. Светлите тонове и височините в постройката придават изключителна тържественост само при влизането в нея. При изграждането й Колю Фичето много умело успял да съчетае разнообразни архитектурни форми и елементи, сред които полуцилиндрични, елептични и кръстати сводове, полукръгли и сплеснати арки, прочутата фическа кобилица – все елементи, които служат като визитна картичка на самоукия майстор архитект.

Според краеведа Йордан Кулелиев църквата „Св. Св. Константин и Елена” е възникнала още по времето на Второто българско царство. Реални свидетелства за съществуването на стара култова сграда на това място обаче има от 20-те и 30-те години на XIX в. В тогавашната ситуация тя имала документирано битие и развивала голямата просветна дейност. Старата църква е действала до 5 октомври 1873 (тогава е записана последната служба в нея), а на 7 октомври 1873 г. в изключително тържествена обстановка е осветен новият храм. Приемствеността е безспорна.

Сред култовото богатство на църквата са иконите, рисувани от Папа Витан от тревненска школа, и от школувания художник Николай Павлович.

  • Църкви
Велико Търново - Забележителност църква Св. св. Константин и Елена - Снимка 1 Велико Търново - Забележителност църква Св. св. Константин и Елена - Снимка 2 Велико Търново - Забележителност църква Св. св. Константин и Елена - Снимка 3 Велико Търново - Забележителност църква Св. св. Константин и Елена - Снимка 4 Велико Търново - Забележителност църква Св. св. Константин и Елена - Снимка 5