3 stars 3 stars 3 stars

Град
Велинград - Спа столица на Балка...

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
Velingrad@mbox.contact.bg
телефон:
+35935952115

Велинград е разположен на 130 км от София и на 80 км от Пловдив, в западната част на Родопите. Велинград е сравнително млад град, той е само на 60 години, ето защо историята на града се базира на историята на трите села Чепино, Лъджене и Каменица, които се обединяват през 1948 год. Сега те са трите основни квартала във Велинград. Името си носи от героичната партизанка Вела Пеева, която участва в антифашисткото движение. При засада от жандармерията тя жертва живота си в местността "Бялата скала" високо в планината в края на март 1944 год.Велинград е обявен за балнеоложки курорт с национално значение през 1951 год., а с международно значение през 1981 год. През 2005 год. градът е обявен за "СПА-столица на България" по решение на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Три години по-късно през 2008 год. на Конференцията на Световната браншова организация на хотелиерите и ресторантьорите (ИХРА), състояла се в Монтерей, Мексико, Велинград е обявен и за "СПА столица на Балканите". През 2011 година печели званието "Най-зелен град в България".

Освен множеството топли минерални извори Велинград предлага достъп до изключителната природа на Западните Родопи. В близост до града има 2 ски писти, което прави Велинград целогодишен курорт. Един от символите на Велинград е най-големият карстовият извор в България - Клептуза. Друго интересно място във Велинград е Историческият музей. В него може да се види една от най-богатите експозиции на великденски писани яйца в България.

Във Велинград има над 40 хотела и почивни домове, 2 санаториума, 140 заведения за обществено хранене и забавление. Обществените минерални бани са благоустроени, изградени са 22 открити и закрити минерални басейна.

Много са природните забележителности във Велинград и около него. На територията на община Велинград се намира и язовир „Сърница”, в близост са и други язовири - „Белмекен”, „Батак”, „Беглика”, които са любима дестинация не само на рибарите, но и на почитателите на планинския туризъм. В близост са и други планински курорти - Цигов чарк, спортен комплекс „Белмекен”. На 16 км от Велинград се намира курортът Юндола, който е подходящо място както за зимен, така и за летен туризъм. На 13 км югозападно от Велинград се намира и пещерата Лепеница.

Повече информация за града, неговите забележителности и места за настаняване можете да получите в Информационния център за малък и среден бизнес, който се намира на площад „Свобода”.

Велинград - Забележителност Велинград - Спа столица на Балканите - Снимка 1 Велинград - Забележителност Велинград - Спа столица на Балканите - Снимка 2 Велинград - Забележителност Велинград - Спа столица на Балканите - Снимка 3 Велинград - Забележителност Велинград - Спа столица на Балканите - Снимка 4