3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Веломаршрут Беглика – река Карач...

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
телефон:
0035935958401

Този изключително приятен двадесет и два километров маршрут започва от резерват „Беглика“, разположен в едноименната местност – една от най-красивите не само Родопите, а и в цяла България. Общата му площ е 1461 хектара и е създаден през 1960 година с цел опазването на вековните смърчови гори, които растат тук. Не е за изпускане и фактът, че на територията на резервата се намира и единственото естествено находище на храстовиден очибодец на Балканския полуостров, както и единственото за България място, на което расте алпийско клинавче.

Резерватът е разположен непосредствено на северозапад от плоския вододел Беглика, в подножието на връх Голяма Сюткя (2186 метра надморска височина). Най-близко разположеният град е Батак (четиринадесет километра), а надморската височина на резервата варира между 1600 и 1900 метра.

Тръгва се от сградите на горско стопанство „Беглика“ и се кара по шосето към красивата местност Газинчев чарк. Преминава се покрай бариера, а само на километър след нея трасето се отклонява от асфалта и продължава по живописен горски път на север, следвайки долината на малката, но дива и необуздана река Карачумак. Макар и през всички сезони тя да е изключително впечатляваща, за предпочитане е да дойдете тук през пролетта, когато наистина можете да усетите първичната сила на природата.

Следва изкачване към основното било на Баташка планина, което се достига в местността Семизки пункт. През по-голямата част от времето наклонът е сравнително малък, така че маршрутът е подходящ и за любители на колоездачния туризъм, които не са в перфектна физическа форма.

По принцип няма как да се загубите, но, ако това все пак се случи заради лоши метеорологични условия например, можете да използвате за ориентир изоставената сграда, която се намира на Семизки пункт. Именно при тази постройка трябва да направите почти обратен завой и да поемете на изток, по панорамния билен път към местността Картела. На около километър преди нея има разклон, от който маршрутът продължава в южна посока (дясно) и достига до голям и хубав път, където отново трябва да завиете надясно, за да се върнете в изходната точка на трасето.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Велинград - Забележителност Веломаршрут Беглика – река Карачумак - Снимка 1 Велинград - Забележителност Веломаршрут Беглика – река Карачумак - Снимка 2 Велинград - Забележителност Веломаршрут Беглика – река Карачумак - Снимка 3