3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Башегрек – В...

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
телефон:
0035935958401

Изходната точка на този веломаршрут е поляната Башегрек. Макар и не особено позната на масовите туристи, тя е едно прекрасно местенце, закътано в Баташкия дял на Родопите. Тук има отлични условия за опъване на палатка или нощуване в спален чувал, особено, ако искате да сте далеч от градската шумотевица и пренаселените ни големи курорти. Хубава чешма, чист въздух, красива природа, обширно пространство, на което можете да се разположите и да прекарате приятно време сами или в компанията на любимите си хора...

Преди да тръгнете от Башегрек, трябва да имате предвид, че през следващите двадесет километра от веломаршрута няма водоизточници, така че напълнете всички налични съдове. Поема се в източна посока по пътя и само след три километра достигате до място, на което ясно различима просека се спуска от връх Малка Сюткя (2078 метра надморска височина). Тук трасето завива вляво и подсича върха, като след километър и половина стига до голям път, идващ от долината на Мечкина река.

На това място трябва да направите десен завой, а след само половин километър ще стигнете до още един разклон, където маршрутът ви отвежда наляво, към местността Фурните. По-малко от два километра по-късно се излиза на тази обширна поляна, от която се откриват панорамни гледки във всички посоки. Това е едно от местата, на които наистина можете да усетите духа на Баташка планина, разположена в сърцето на Родопите.

Следва спускане по горски път през местностите Джандарите, Грашовска ливада и Банкино дере към живописната долина на Чепинска река. Имайте предвид, че до Грашовска поляна, където трасето излиза на билото и получавате отлична видимост, е важно да следите маркировката. Оттук маршрутът се движи неотлъчно покрай Банкино дере и се спуска до асфалтовия път между Сърница и Велинград, по който спокойно можете да се върнете до изходната му точка. Не бързайте, заслужава си да разгледате района внимателно, защото красотите му са неописуеми.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Башегрек – Велинград - Снимка 1 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Башегрек – Велинград - Снимка 2 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Башегрек – Велинград - Снимка 3