3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Велинград – ...

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
телефон:
0035935958401

Този велосипеден маршрут има дължина от тридесет и шест километра и средно ниво на трудност. Все пак, ако сте начинаещи в планинското колоездене, запознайте се добре с трасето, преди да предприемете подобна авантюра.

Изходната точка е Велинград – един от най-големите ни спа и балнеолечебни курорти, закътан в диплите на магичните Родопи. От града, създаден през 1948 година след сливането на селата Чепино, Лъджене и Каменица, и кръстен на партизанката, а впоследствие и комунистически функционер Вела Пеева, трасето води на югоизток по долината на река Лепеница.

Около десет километра маршрутът следва асфалтовия път, за да достигне до входа на едноименната пещера – една от най-красивите в България. Тя е на три етажа, като на най-долния минава реката, а другите са интересни заради сталактитите, сталагмитите, сталактоните и другите си скални образувания, дело на хилядолетното влияние на водата и останалите природни стихии.

От пещерата Лепеница трасето продължава да се изкачва плавно, докато достигне до тесен асфалтиран път до покрайнините на местността Качаков чарк. Тук можете да починете за кратко край уютния извор, наслаждавайки се на красивите гледки, които се разкриват във всички посоки. Продължава се на север, като трасето ви превежда през още две живописни местности – Ремово и Блатца, втората от които през по-голямата част от топлите месеци е частично покрита с вода.

Именно в горния край на обширните поляни Блатца, когато подминете селскотопанските постройки там, трябва да се отклоните по билен горски път. Той се изкачва плавно и започва да се спуска, за да достигне до местността Брези, представляваща голяма планинска поляна. Това е едно от местата, от които можете да се насладите на най-зашеметяващите панорамни гледки към връх Голяма Сюткя (2186 метра надморска височина) – третият в Родопите.

Оттук маршрутът се спуска към живописната долина на река Лепеница. Не бързайте да излизате от нея и се порадвайте на планинските красоти, които се откриват пред вас, тъй като скоро трасето достига до асфалтовия път за Велинград и неусетно ви връща в цивилизацията.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Велинград – местност Брези - Снимка 1 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Велинград – местност Брези - Снимка 2 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Велинград – местност Брези - Снимка 3 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Велинград – местност Брези - Снимка 4