3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Местност Лок...

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
телефон:
0035935958401

Началната точка на този сравнително труден, но кратък (четиринадесет километра) маршрут, е в близост до курортната местност Юндола, закътана между едни от най-красивите ни и посещавани планини. Тръгва се на два километра северозападно от нея при отбивката от шосето между Юндола и местността Торишката.

Първоначално се следва горският път към Локвата, чието име идва от това, че през по-голямата част от топлите месеци местността е заблатена. Трасето постепенно започва да се изкачва, достигайки до малка седловина, закътана в западното подножие на връх Черновец (Арапчал; 1834 метра надморска височина). Оттук можете да се насладите на великолепни гледки към околните върхове, долини и гори. За ориентир можете да използвате изоставен дървен заслон, макар че едва ли ще се изгубите тук, тъй като маршрутът е отлично разпознаваем.

Именно от заслона започва и здравото спускане към Велинград. Всъщност, в началото наклонът е сравнително малък и маршрутът се движи по добре очертана пътека, отдалечавайки се постепенно от връх Черновец. С напредване на времето обаче слизането става все по-стръмно и трасето ни извежда в седловината Самара. Тук трябва да сте внимателни, за да не се отклоните и да поемете по горски път, слизащ вляво.

След кратко изкачване и дълго спускане, предлагащо много панорамни гледки и преминаване през горист терен, маршрутът извежда до местността Славееви скали, която също впечатлява с живописността си. Трасето преминава през Булин чаир, като за ориентир може да се използва електрически далекопровод. В тази местност можете да си направите кратка почивка или дори да пренощувате, тъй като е изграден уютен заслон с камина.

От заслона се продължава на юг, като в началото трасето ви води през гора, така че трябва да внимавате за маркировката. Когато достигнете до ясно очертаната пътека, следва стръмно спускане към красивата долина на река Луковица, откъдето лесно се достига до квартал „Каменица“ на Велинград.

  • Маршрути
  • Веломаршрути
Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Местност Локвата – Велинград - Снимка 1 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Местност Локвата – Велинград - Снимка 2 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Местност Локвата – Велинград - Снимка 3