3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Велосипеден маршрут Хижа Кладова...

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
телефон:
0035935958401

Изходната точка на този веломаршрут е разположената на 1650 метра надморска височина хижа „Кладова“, намираща се в едноименната местност в Родопите, в подстъпите към връх Черновец (1834 м). Тя е масивна сграда на два етажа, чийто капацитет е тридесет и четири места, като санитарните възли и баните са външни. В две бунгала наблизо са разположени още десет легла, като всички сгради са електрифицирани и отоплени с печки на твърдо гориво и ток. В отделна сграда се помещават ресторантът и бюфетът. Наоколо има няколко туристически обекта, които със сигурност биха представлявали интерес за всеки турист – местностите Юндола, Милеви скали и Равно боре, както, разбира се и гореспоменатият връх Черновец.

Трасето започва от поляната пред самата хижа и се спуска по хубав път, маркиран с червен триъгълник, на югоизток. Трябва да имате предвид, че не след дълго наклонът се увеличава значително, а пътят на места е много изровен от проливните дъждове. На около километър и половина след хижата достигате до местността Печенек, където се издига огромна канара, от върха на която можете да получите прекрасна панорамна гледка към най-високите върхове на родопския рид Алабак и Чепинската котловина.

Тук трябва да изоставите пътя и да поемете вдясно по отлично разпознаваема горска пътека. След кратко спускане излизате на друг горски път и отново завивате вдясно, движейки се надолу по наклона. Около километър по-късно маршрутът се отделя от пътя и тръгва наляво, по широка пътека, която също се спуска. На места по трасето има израснали дървесни и храстови издънки, но това едва ли ще ви притесни, имайки предвид невероятните гледки, които се разкриват във всички посоки.

Пътеката се спуска до живописната долина на река Еленка. След леко и приятно каране трасето ви отвежда до местността Стария чарк, а след това и до квартал „Каменица“, едно от трите бивши села, от които се формира Велинград. Маршрутът е лек и приятен, като през по-голямата му част дори не се налага да въртите педалите, тъй като става въпрос за плавно слизане. Има вариант и да се качите от Велинград до хижата, като отново се използва същото трасе, но тогава трябва да поработите здраво с педалите.

  • Маршрути
  • Хижи
  • Веломаршрути
Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Хижа Кладова – Велинград - Снимка 1 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Хижа Кладова – Велинград - Снимка 2 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Хижа Кладова – Велинград - Снимка 3 Велинград - Забележителност Велосипеден маршрут Хижа Кладова – Велинград - Снимка 4