3 stars 3 stars 3 stars

Природна Забележителност
Връх Острец

Price comment  Цена:
адрес:
Велинград
имейл:
телефон:

Острец е връх в Северозападните Родопи край град Велинград. Надморска височина — 1369 м. Затваря от запад Велинградската котловина и се явява най-високата точка между ридовете Алабак и Сюткя. От върха се откриват гледки към планините Пирин, Рила, Родопите и Чепинската котловина. Върхът има две кулминации — Малък и Голям Острец. Върху западната кулминация на върха, ориентирана в посока югоизток-северозапад, е открито тракийско светилище при разкопки, през 2009 година. Преди това не систематични сондажни проучвания са правени през 1989 г. Светилището е било обект и на иманярска дейност. При разкопките през 2009 година са открити фрагменти от култова керамика, предмети и накити на тракийското племе беси. Намерен железен жезъл, завършващ с две змийски глави и с дръжка с канелирана украса, подсказва връзката на светилището с бог Дионис, наричан още Сабазий. Сред накитите са открити бронзови фибули от ранножелязната епоха (8-7 в. пр. Хр.), глинени магически предмети. Върху североизточната кулминация, известна като Гергевана, са открити руините от няколко последователни християнски храма — раннохристиянска базилика и средновековни църкви, както и тракийска керамика.

Острец е слънчев връх, обрасъл с прошарена широколистна гора. Наречен е от туристите "велинградски Олимп”, защото от него се открива гледка към Рила, Пирин и Родопите. През средните векове точно на върха е имало манастир „Св.Георги Победоносец”. Местните жители нарекли склоновете на върха Гергьована. Преданията разказват, че през 1640 г. игуменът на манастира осветил построената от бат Вельо баня – Вельова баня. За връх „Острец” се тръгва от кв. Лъджене. Излиза се на височината „Казармата” (ресторант “Бор”), продължава се вляво, за да се стигне до местността „Бабино бърдце” (хотел „Кисловодск”). Тръгва се на югозапад по пътека с лек наклон, която преминава през местността „Войнишка поляна”, и оттам на запад се стига до „Шопова поляна”. От западния си край тя е удължена с билото „Мангов льон”. От „Мангов льон” се слиза в ниска седловина, след което започва изкачването по югоизточния склон на връх „Малък Острец”. От този пункт пътят върви южно почти по равното било и едва когато стигне в подножието на „Голям Острец”, теренът става доста стръмен, но разстоянието е късо. От Малък до Голям Острец се върви около 40 мин. Покоряването на връх "Острец" е незабравимо преживяване за любителите на природата.

  • Върхове
Велинград - Забележителност Връх Острец - Снимка 1 Велинград - Забележителност Връх Острец - Снимка 2 Велинград - Забележителност Връх Острец - Снимка 3 Велинград - Забележителност Връх Острец - Снимка 4